Kamerstuk 34314-23

Gewijzigd amendement van het lid Albert de Vries ter vervanging van nr. 12 dat regelt dat de uitvoering van het onderzoek op basis van politiegegevens komt te liggen bij de burgemeester, in plaats van bij het college van burgemeester en wethouders

Dossier: Wijziging van de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek in verband met de selectieve woningtoewijzing ter beperking van overlastgevend en crimineel gedrag

Gepubliceerd: 29 maart 2016
Indiener(s): Albert de Vries (PvdA)
Onderwerpen: openbare orde en veiligheid organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34314-23.html
ID: 34314-23
Origineel: 34314-12

60,0 %
40,0 %

VVD

SGP

PvdD

Van Vliet

GL

PvdA

SP

50PLUS

D66

CU

GrKÖ

PVV

Houwers

GrBvK

Klein

CDA


Nr. 23 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID ALBERT DE VRIES TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 12

Ontvangen 29 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel B, onderdeel 2, wordt in onderdeel b «de beoordeling» vervangen door: de woonverklaring.

II

In artikel I, onderdeel E, wordt artikel 10b als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt «verzoekt» vervangen door «stelt», wordt na «college van burgemeester en wethouders» ingevoegd «de burgemeester hiervan in kennis, die» en wordt na «waarin de gemeente gelegen is» ingevoegd: , verzoekt.

2. In het tweede lid wordt «het college van burgemeester en wethouders» vervangen door: de burgemeester.

3. In het vierde lid wordt «Het college van burgemeester en wethouders» vervangen door «De burgemeester» en wordt een volzin toegevoegd, luidende: De burgemeester geeft naar aanleiding van de beoordeling een woonverklaring af, waaraan voorschriften verbonden kunnen zijn.

4. Het vijfde lid komt te luiden:

  • 5. Behoudens in gevallen als bedoeld in artikel 10, vijfde lid, weigert het college van burgemeester en wethouders een huisvestingsvergunning, indien de overgelegde woonverklaring daartoe aanleiding geeft. Indien aan de woonverklaring voorschriften zijn verbonden, worden deze voorschriften opgenomen in de huisvestingsvergunning.

5. Het zesde lid komt te luiden:

  • 6. Indien de burgemeester voornemens is een negatieve woonverklaring af te geven op grond van de beoordeling, bedoeld in het vierde lid, of aan de woonverklaring voorschriften te verbinden, stelt hij de aanvrager van de woonverklaring in de gelegenheid te worden gehoord.

6. In het zevende lid wordt «Het college van burgemeester en wethouders» vervangen door: De burgemeester.

III

In artikel I, onderdeel E, vervalt artikel 10c.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de uitvoering van de beoordeling op basis van het verstrekte overzicht van relevante politiegegevens in het voorgestelde artikel 10b, komt te liggen bij de burgemeester, die naar aanleiding van die beoordeling aan de woningzoekende een woonverklaring afgeeft en daaraan voorschriften kan verbinden. De aanvrager van de woonverklaring wordt in de gelegenheid gesteld te worden gehoord, indien de burgemeester voornemens is een negatieve woonverklaring af te geven of aan de woonverklaring voorschriften te verbinden. Behoudens in de gevallen als bedoeld in artikel 10, vijfde lid, kan de woonverklaring aanleiding geven tot weigering van een huisvestingsvergunning. Ingeval een huisvestingsvergunning wordt verleend en aan de woonverklaring voorschriften zijn verbonden, worden deze voorschriften opgenomen in de woonverklaring.

Hierdoor is niet langer sprake van slechts een beoordeling, uitgevoerd door het college van burgemeester en wethouders. Dit omwille van privacy-overwegingen.

Albert de Vries