Kamerstuk 34300-XV-22

Amendement van het lid Voortman dat een extra bedrag van 2,5 miljoen euro reserveert voor Nederlandse les voor jonge asielzoekers

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (XV) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 2 december 2015
Indiener(s): Linda Voortman (GL)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-XV-22.html
ID: 34300-XV-22

27,3 %
72,7 %

SP

GrKÖ

SGP

PVV

Klein

50PLUS

VVD

GrBvK

D66

Van Vliet

CU

CDA

Houwers

GL

PvdA

PvdD


Nr. 22 AMENDEMENT VAN HET LID VOORTMAN

Ontvangen 2 december 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 2.500 (x € 1.000).

II

In artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 2.500 (x € 1.000).

Toelichting

Indiener beoogt een extra bedrag van 2,5 miljoen euro te reserveren ten behoeve van Nederlandse les voor jonge asielzoekers met een reële kans op een asielvergunning gedurende de tijd dat zij in afwachting zijn van de beslissing op hun asielaanvraag. Jonge asielzoekers (16–26 jaar) in asielzoekerscentra zijn op dit moment uitgesloten van school, terwijl zij nog volop in ontwikkeling zijn. Zij hebben toegang tot een beperkt aanbod in taallessen: alleen wanneer deze wordt aangeboden door vrijwilligers in het AZC. Hierdoor kunnen jonge mensen, in de bloei van hun leven, nu wekenlang of zelfs maandenlang niets nuttigs doen. Dat is zonde. Conform de moties Klaver, Kuiken/Marcouch en Sjoerdsma heeft het kabinet het COA gevraagd of en hoe het mogelijk is om binnen de budgettaire kaders Nederlandse les aan te bieden voor asielzoekers van wie de kans reëel is dat ze uiteindelijke een (tijdelijke) asielvergunning krijgen.

Dit amendement verruimt die budgettaire kaders met als doel te zorgen dat alle asielzoekers tussen 16 en 26 jaar met een reële kans op een asielvergunning Nederlandse les kunnen volgen vanaf het moment dat zij in een asielzoekerscentrum of noodopvang wonen. De middelen worden aan het COA verstrekt. Dekking hiervoor wordt gevonden binnen de niet-juridisch verplichte ruimte uit de post opdrachten in artikel 13 Integratie en maatschappelijke samenhang.

Voortman