Kamerstuk 34300-X-98

Reactie op het SBS6-programma “Undercover in Nederland”

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 11 april 2016
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-X-98.html
ID: 34300-X-98

Nr. 98 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 april 2016

De uitzending van het SBS6-programma «Undercover in Nederland» van zondag 10 april jl. heeft laten zien dat medewerkers van het programma zich onbevoegd toegang wisten te verschaffen tot een kazerne en een voertuig van Defensie. Het onbevoegd betreden van een defensielocatie is te allen tijde onacceptabel.

De bewaking en beveiliging van defensielocaties gaat uit van een gelaagd stelsel met vier beveiligingscategorieën. De eisen waaraan de bewaking en beveiliging van een locatie moet voldoen, hangt samen met het belang van de locatie. Met het oog op het grote aantal defensielocaties, en de omvang daarvan, is het niet mogelijk en wenselijk om alle locaties volgens de hoogste beveiligingscategorie te bewaken en te beveiligen. Bewaking en beveiliging is voorts een continu proces van risicomanagement. Objecten, dus ook delen van kazerneterreinen, kunnen tot de laagste beveiligingscategorie behoren waarvoor binnen vooraf gestelde grenzen een zeker risico wordt geaccepteerd.

Het onbevoegd betreden op de in het televisieprogramma getoonde wijze van een defensielocatie is, voor alle duidelijkheid en zoals gezegd, onacceptabel. Dit geldt uiteraard ook voor het kunnen meenemen van een militair voertuig nadat de medewerkers van het programma kennelijk een sleutel hadden bemachtigd. De controles aan de poort zijn inmiddels aangescherpt. Ook wordt onderzocht welke structurele maatregelen nodig zijn om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Ik zal u over de uitkomsten daarvan zo spoedig mogelijk informeren.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert