Kamerstuk 34300-X-97

Nadere informatie over zes toezeggingen uit het overzicht openstaande toezeggingen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Defensie (X) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 25 april 2016
Indiener(s): Jeanine Hennis-Plasschaert (minister defensie) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-X-97.html
ID: 34300-X-97

Nr. 97 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 april 2016

Op 5 april jl. heeft de vaste commissie voor Defensie mij verzocht de Kamer nader te informeren over zes toezeggingen uit het overzicht openstaande toezeggingen. In deze brief ga ik op de bewuste toezeggingen in.

Het verzoek inzake invoering van het baten-lastenstelsel heb ik, zoals toegezegd, doorgeleid aan de Minister en de Staatssecretaris van Financiën. De Minister van Financiën heeft 21 maart jl. in zijn reactie op het rapport Begrotingsreserves van de Algemene Rekenkamer voorgesteld om een werkgroep te laten kijken naar de voor- en nadelen van een baten-lastenboekhouding.

De stand van zaken van de toezegging over het informeren van de Kamer over de sourcingstrategie, inclusief die van de IT, in de eerste rapportage in september 2015 is als volgt. Nadat de uitbesteding van de cateringdiensten is stopgezet (Kamerstuk 34 300 X, nr. 5) is besloten de loop van dat traject te evalueren (Kamerstuk 34 300 X, nr. 19). Deze evaluatie is op dit moment gaande. Daarnaast heb ik in de voortgangsrapportage IT en ERP van 7 december 2015 (Kamerstuk 31 125, nr. 64) op hoofdlijnen de uitkomsten van de marktconsultatie en de IT-sourcingstrategie geschetst. De uitwerking van deze strategie zal gedurende de aanbesteding steeds concreter worden. Ik zal de Kamer daarover in de komende voortgangsrapportages nader informeren. Als de uitkomsten van de evaluatie cateringdiensten en de ontwikkelingen bij de IT daartoe aanleiding geven, wordt de sourcingstrategie in algemene zin aangepast.

Naar aanleiding van de toezegging over het communicatieplan van de paritaire commissie-Vreeman kan ik de stand van zaken van het plan schetsen. De paritaire commissie vindt goede regie op de externe communicatie van alle betrokken organisaties belangrijk. Hiertoe zorgt de paritaire commissie voor een goede onderlinge afstemming, zodat alle betrokkenen tijdig weten wat er speelt en dit kunnen meenemen in hun communicatie. Daartoe initieert de paritaire commissie regelmatig een overleg met de communicatie-experts van de betrokken organisaties. Zij houden elkaar op de hoogte van belangrijke communicatiemomenten, zoals de planning van de oplevering van de resultaten van de werkpakketten en de verzending van nieuwsbrieven aan de geregistreerden bij het informatiepunt van het CAOP. Dat gebeurt naar tevredenheid van het RIVM, de paritaire commissie en Defensie. Daarnaast heeft de paritaire commissie een website over chroom-6 gemaakt die verwijst naar websites van de betrokken organisaties.

Ik heb tijdens het wetgevingsoverleg personeel van 3 november 2014, naar aanleiding van een vraag van de Kamer, toegezegd om in de volgende personeelsrapportage inzage te geven in de top 10 van kwesties die tot ontevredenheid van het personeel leiden en in de wijze waarop Defensie deze problemen heeft aangepakt. Die toezegging heb ik in de personeelsrapportage van 2 juni 2015 (Kamerstuk 34 000-X, nr. 100) gestand gedaan. In hetzelfde wetgevingsoverleg heb ik gezegd dat dit overzicht geen volledig beeld biedt en dat er ook na oplossing hiervan altijd kwesties zullen blijven die tot ontevredenheid leiden. In de volgende personeelsrapportages zal ik dit onderwerp opnieuw opnemen.

De toezegging over de appreciatie van de samenwerking van de MIVD met de AIVD heb ik gestand gedaan in het jaarverslag MIVD van 13 april jl. (Kamerstuk 29 924, nr. 141). In dit jaarverslag wordt onder andere aandacht besteed aan het gezamenlijke onderzoek naar het Midden-Oosten, het Caribisch gebied en het cyberdomein, de gezamenlijke inspanningen op het gebied van contraproliferatie, samenwerking bij het onderzoek naar meldingen van voorvallen bij Defensie en op het gebied van contraspionage en contraterrorisme. Ook de plannen om de afdelingen voor veiligheidsonderzoeken samen te voegen en om beide diensten in één gebouw te huisvesten, komen aan de orde.

Aan de toezegging om in de begroting het aspect van onderuitputting personeel op te nemen, wordt al uitvoering gegeven. In de begroting geef ik een totaaloverzicht van gerealiseerde en geraamde apparaatuitgaven (artikel 10, Centraal apparaat). Ik geef voorts weer hoe de uitgaven aan salarissen en sociale lasten zijn verdeeld over de aantallen personeel. De totale uitgaven voor formatie per defensieonderdeel, alsmede de geraamde aantallen per defensieonderdeel, zijn terug te vinden in de desbetreffende hoofdstukken van de begroting per defensieonderdeel. Voor verder inzicht in de personele uitgaven verwijs ik graag naar de personeelsrapportage die ik periodiek aan de Tweede Kamer aanbied.

Ten slotte neem ik, zoals verzocht, alle nieuwe doorlopende toezeggingen op in het periodieke rapportageoverzicht 2016.

De Minister van Defensie, J.A. Hennis-Plasschaert