Kamerstuk 34300-V-48

Decemberbrief 2015 over kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2015 van hoofdstuk V (Buitenlandse Zaken) van de begroting van het Rijk

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 16 december 2015
Indiener(s): Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-V-48.html
ID: 34300-V-48

Nr. 48 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 december 2015

Hierbij bied ik u de Decemberbrief aan. Met deze brief wordt u geïnformeerd over kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2015 van hoofdstuk V (Buitenlandse Zaken) van de begroting van het Rijk.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste budgettaire mutaties (uitgaven en verplichtingen) ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2015 binnen de begroting van Buitenlandse Zaken (V). De genoemde mutaties zullen worden verwerkt in de Slotwet.

Begrotingsartikel 3

Verplichtingen:

Versterkte Nederlandse positie in de Unie van 28 (art. 3.4):

Het verplichtingenbudget voor het EU-voorzitterschap neemt in 2015 toe met EUR 15 miljoen. Het betreft verplichtingen die in 2015 worden aangegaan voor uitgaven die in 2016 zullen plaatsvinden. Het merendeel van de contracten voor het EU-voorzitterschap is daarmee vastgelegd. De stijging in 2015 wordt in mindering gebracht op het verplichtingenbudget voor 2016. Hiermee blijft het totale verplichtingenbudget (EUR 46 miljoen) voor het EU-voorzitterschap gelijk.

Uitgaven:

Een effectief, efficiënt en coherent optreden van de Unie ten opzichte van derde landen en regio’s, inclusief ontwikkelingslanden (art. 3.2):

Het budget voor het Europees Ontwikkelingsfonds daalt met EUR 14,9 miljoen ten opzichte van de stand zoals eerder gemeld in de tweede suppletoire begroting 2015. Dit wordt veroorzaakt doordat de ratificatie van het EOF XI programma later heeft plaatsgevonden dan oorspronkelijk gepland. Daarnaast ligt de liquiditeitsbehoefte bij de Nationale Indicatieve Programma’s en Regionale Indicatieve Programma’s lager waardoor dit jaar kan worden volstaan met een lagere bijdrage van de lidstaten.

Begrotingsartikel 4

Uitgaven:

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat voor internationale organisaties in Nederland (art. 4.5):

Aan het Internationaal Strafhof (ICC) wordt in 2015 een aanvullende gastlandbijdrage betaald van EUR 3,5 miljoen om hiermee het tekort te dekken dat ontstaan is bij de financiering van de nieuwbouw van het ICC hoofdkantoor. De nieuwbouw wordt gefinancierd uit een lening waarbij de Nederlandse Staat optreedt als leningverstrekker. Lidstaten dragen collectief verantwoordelijkheid voor het aflossen van die lening; zij kunnen er voor kiezen om die verantwoordelijkheid in één keer af te kopen (een «one-time-payment»). Bij de behandeling van deze bijdragen blijkt in de afgelopen jaren een rekenfout te zijn geslopen. Nederland, als gastland en als verstrekker van de lening, heeft tijdens de laatste Assembly of States Parties aangeboden dit tekort voor zijn rekening te nemen.