Kamerstuk 34300-A-65

MIRT project overnachtingsplaatsen op de Merwedes

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaat van het Infrastructuurfonds voor het jaar 2016

Gepubliceerd: 26 april 2016
Indiener(s): Melanie Schultz van Haegen (minister infrastructuur en waterstaat) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34300-A-65.html
ID: 34300-A-65

Nr. 65 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2016

Om te kunnen voldoen aan de wettelijke vaar- en rusttijden voor de bemanning van binnenvaartschepen zijn er op de Merwedes tien extra overnachtingsplaatsen nodig bij handhaving van de huidige ankerplaatsen. Daarvoor zijn in samenwerking met de regio diverse locaties bezien. Vanuit de scheepvaart was de Woelse Waard bij Gorinchem een aantrekkelijke locatie voor een overnachtingshaven. Daarvoor was echter onvoldoende draagvlak bij de gemeente aanwezig. Wel kunnen in de bestaande vluchthaven van Gorinchem vier extra overnachtingsplaatsen worden aangelegd. Hierover is met Gorinchem een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Op dit moment zijn er geen andere volwaardige overnachtingsplaatsen mogelijk, die steun hebben van de betreffende gemeenten. Zo bleken extra ligplaatsen in de Beatrixhaven van Werkendam en in de haven van Boven-Hardinxveld niet meer mogelijk.

In het kader van de planuitwerking overnachtingsplaatsen Merwedes heb ik de voorkeursbeslissing (MIRT 2) genomen. Het betreft de aanleg van vier extra overnachtingsplaatsen in de bestaande vluchthaven van Gorinchem. De kosten daarvan zijn geraamd op € 10 miljoen. Voor deze ligplaatsen zal het bestemmingsplan moeten worden aangepast.

Naast de vier ligplaatsen in de vluchthaven van Gorinchem zal Rijkswaterstaat in samenwerking met de regio de mogelijkheden voor extra ligplaatsen rond Gorinchem in de toekomst blijven bezien en zo mogelijk realiseren. De behoefte aan ligplaatsen zal worden gemonitord.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus