Kamerstuk 34287-9

Amendement van het lid Dik-Faber dat regelt dat niet alleen bij de ambtelijke voorbereiding van het besluit maar ook bij het op bestuurlijk niveau nemen van het besluit moet worden voorzien in een passende scheiding van functies

Dossier: Wijziging van de Wet milieubeheer en de Crisis- en herstelwet in verband met de uitvoering van Richtlijn 2014/52/EU van het Europees Parlement en de Raad van 16 april 2014 tot wijziging van Richtlijn 2011/92/EU betreffende de milieueffectbeoordeling van bepaalde openbare en particuliere projecten (PbEU 2014, L 124) (implementatie herziening mer-richtlijn)

Gepubliceerd: 25 mei 2016
Indiener(s): Carla Dik-Faber (CU)
Onderwerpen: natuur en milieu organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34287-9.html
ID: 34287-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID DIK-FABER

Ontvangen 25 mei 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel II, onderdeel N, wordt «bij de ambtelijke voorbereiding van het besluit» vervangen door: bij de ambtelijke voorbereiding van het besluit en bij het besluit.

Toelichting

Als het bevoegd gezag zelf de activiteit wil ondernemen waarvoor een milieueffectrapport moet worden staat het het bevoegd gezag vrij om, indien het dit gewenst acht, de rollen niet alleen op ambtelijk niveau maar ook op bestuurlijk niveau te scheiden, bijvoorbeeld door de portefeuilles ruimtelijke ontwikkeling en milieu bij verschillende bestuurders te beleggen (nota n.a.v. verslag, blz. 6). Doordat dit een keuze is van het bevoegd gezag wordt de schijn van belangenverstrengeling niet in alle gevallen voorkomen. Daarom regelt dit amendement dat niet alleen bij de ambtelijke voorbereiding van het besluit maar ook bij het op bestuurlijk niveau nemen van het besluit moet worden voorzien in een passende scheiding van functies.

Dik-Faber