Gepubliceerd: 28 september 2015
Indiener(s): Agnes Wolbert (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34286-3.html
ID: 34286-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 28 september 2015

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 24 september 2015 voorgelegd aan de Minister van Financiën. Bij brief van 25 september 2015 ze door de Minister van Financiën beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Wolbert

De adjunct-griffier van de commissie, Boeve

Vraag 1

Op welke wijze staat een lagere uitgave aan ICT in verband met de aankoop van twee schilderijen?

Antwoord op vraag 1

Er is geen direct verband tussen de aankoop van de twee schilderijen en de lagere ICT-uitgaven. De kasschuif van de ICT-uitgaven is noodzakelijk omdat de geraamde middelen hiervoor niet in 2015 tot besteding zullen komen, maar in 2016 plaatsvinden. Door deze kasschuif kan de meevaller bij de dividendontvangsten in 2016 worden ingezet in 2015 ter dekking van de bijdrage van de rijksoverheid aan de aanschaf van de huwelijksportretten.

Vraag 2

Zijn er fiscale regelingen aangepast om de verdere financiering van de aankoop van deze schilderijen mogelijk te maken? Is deze verruiming structureel en dus ook te gebruiken voor de aankopen van ander erfgoed?

Antwoord op vraag 2

Er zijn geen fiscale regelingen aangepast.

Vraag 3

Op welke wijze kunnen particulieren nog bijdragen aan de aankoop van deze twee schilderijen?

Antwoord op vraag 3

Particulieren die willen bijdragen kunnen zich wenden tot het Rijksmuseum Amsterdam.

Vraag 4

Waaraan zou de 12 miljoen euro investeringen in ICT in 2015 worden besteed? Wanneer was de regering voornemens om de Kamer over deze «meevaller» te informeren?

Antwoord op vraag 4

De kasschuif is noodzakelijk voor ICT-uitgaven, met name op het gebied van rationalisatie van systemen, die niet meer in 2015 maar in 2016 tot besteding komen. Er is derhalve geen sprake van een «meevaller», maar van een kasschuif. Deze kasschuif zou bij het eerstvolgende reguliere begrotingsmoment, de tweede suppletoire begroting 2015, gemeld worden aan de Kamer.