Kamerstuk 34255-14

Amendement van het lid Aukje de Vries dat regelt dat contractspartijen bij een variabele pensioenovereenkomst met collectieve risicodeling voor het beleggingsrendement de mogelijkheid krijgen om af te wijken van de hoofdregel dat de default een vaste uitkering is

Dossier: Voorstel van wet van het lid Lodders tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met verbetering van premieregelingen (Wet verbeterde premieregeling)

Gepubliceerd: 9 maart 2016
Indiener(s): Aukje de Vries (VVD)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34255-14.html
ID: 34255-14

58,0 %
42,0 %

SGP

Van Vliet

GrKÖ

PvdD

VVD

Houwers

SP

CDA

GL

CU

GrBvK

50PLUS

D66

PvdA

PVV

Klein


Nr. 14 AMENDEMENT VAN HET LID AUKJE DE VRIES

Ontvangen 9 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel I, onderdeel Ib, komt artikel 63b, vijfde lid, als volgt te luiden:

  • 5. Een pensioenfonds dat uitsluitend variabele uitkeringen uitvoert waarbij deelnemers of gewezen deelnemers deel uitmaken van de toedelingskring waarop een collectief toedelingsmechanisme voor het beleggingsrisico wordt toegepast, legt de deelnemer of gewezen deelnemer, voorafgaand aan de eerste toetreding tot de toedelingskring, de keuze tot toetreding voor. Het tweede tot en met vierde lid zijn bij deze keuze van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de partijen die betrokken zijn bij de vaststelling, wijziging of intrekking van de pensioenovereenkomst kunnen overeenkomen dat een deelnemer of gewezen deelnemer toetreedt tot de toedelingskring, indien de deelnemer of gewezen deelnemer niet binnen de door het pensioenfonds gestelde termijn reageert op de keuzemogelijkheid die hem ingevolge de eerste zin is geboden. Bij het bieden van de keuze wijst het pensioenfonds in dit geval expliciet op de consequenties van niet of niet tijdig reageren door de deelnemer of gewezen deelnemer. Voor zover de deelnemer of gewezen deelnemer is toegetreden tot de toedelingskring zijn het eerste tot en met vierde lid voorafgaand aan de datum waarop het ouderdomspensioen ingaat of kan ingaan niet van toepassing. Dit lid wordt bij een algemeen pensioenfonds toegepast per collectiviteitkring.

II

In artikel II, onderdeel K, komt artikel 75b, vijfde lid, als volgt te luiden:

  • 5. Een beroepspensioenfonds dat uitsluitend variabele uitkeringen uitvoert waarbij deelnemers of gewezen deelnemers deel uitmaken van de toedelingskring waarop een collectief toedelingsmechanisme voor het beleggingsrisico wordt toegepast, legt de deelnemer of gewezen deelnemer, voorafgaand aan de eerste toetreding tot de toedelingskring, de keuze tot toetreding voor. Het tweede tot en met vierde lid zijn bij deze keuze van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de partijen die betrokken zijn bij de vaststelling, wijziging of intrekking van de beroepspensioenregeling kunnen overeenkomen dat een deelnemer of gewezen deelnemer toetreedt tot de toedelingskring, indien de deelnemer of gewezen deelnemer niet binnen de door het beroepspensioenfonds gestelde termijn reageert op de keuzemogelijkheid die hem ingevolge de eerste zin is geboden. Bij het bieden van de keuze wijst het beroepspensioenfonds in dit geval expliciet op de consequenties van niet of niet tijdig reageren door de deelnemer of gewezen deelnemer. Voor zover de deelnemer of gewezen deelnemer is toegetreden tot de toedelingskring zijn het eerste tot en met vierde lid voorafgaand aan de datum waarop het ouderdomspensioen ingaat of kan ingaan niet van toepassing.

Toelichting

Met dit amendement krijgen contractspartijen, bij een variabele pensioenovereenkomst met collectieve risicodeling voor het beleggingsrendement, de mogelijkheid om af te wijken van de hoofdregel dat de default een vaste uitkering is. Het betrokken pensioenfonds dient de (gewezen) deelnemer expliciet te informeren dat hij of zij een keuze moet maken om toe te treden tot het collectief of om dat niet te doen. Het pensioenfonds dient er ook uitdrukkelijk op te wijzen wat de gevolgen zijn van een keuze voor toetreding tot de collectiviteit en wat de gevolgen zijn van het niet reageren. De (gewezen) deelnemer krijgt hier dus een opt-out uit het collectief. Bij het niet reageren treedt de (gewezen) deelnemer immers toe tot het collectief. De reden hiervoor is dat dit het om massa mogelijk te maken beter kan zijn om in dit geval te kiezen voor een opt-out. Dat neemt niet weg dat de (gewezen) deelnemer nog steeds zelf de keuze maakt.

Aukje de Vries