Kamerstuk 34255-13

Amendement van het lid Ulenbelt dat regelt dat een pensioenfonds verplicht is aanspraken over te nemen, indien aanspraken worden overgedragen aan een (beroeps)pensioenfond en de deelnemer reeds aanspraken op dat pensioenfonds heeft

Dossier: Voorstel van wet van het lid Lodders tot wijziging van de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet op de loonbelasting 1964 in verband met verbetering van premieregelingen (Wet verbeterde premieregeling)

Gepubliceerd: 7 maart 2016
Indiener(s): Paul Ulenbelt (SP)
Onderwerpen: ouderen sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34255-13.html
ID: 34255-13

22,7 %
77,3 %

VVD

GL

SGP

Houwers

PvdA

50PLUS

CDA

GrBvK

PVV

Van Vliet

GrKÖ

SP

Klein

D66

CU

PvdD


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID ULENBELT

Ontvangen 7 maart 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

Na artikel I, onderdeel If, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ig

Na artikel 81b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 81c. Verplichting tot medewerking ontvangend pensioenfonds

Indien een pensioenfonds het verzoek krijgt om in het kader van een waardeoverdracht als bedoeld in de artikelen 80, 81, 81a en 81b, een waarde aan te nemen, is het pensioenfonds gehouden als ontvangende pensioenuitvoerder op te treden, mits:

  • a. de deelnemer, gewezen deelnemer of andere aanspraakgerechtigde reeds pensioenaanspraken heeft jegens dat pensioenfonds; en

  • b. het pensioenfonds de uitkering uitvoert waarvoor de deelnemer, gewezen deelnemer of andere aanspraakgerechtigde de waarde wil aanwenden.

II

Na artikel II, onderdeel O, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Oa

Na artikel 89b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 89c. Verplichting tot medewerking ontvangend beroepspensioenfonds

Indien een beroepspensioenfonds het verzoek krijgt om in het kader van een waardeoverdracht als bedoeld in de artikelen 88, 89, 89a en 89b, een waarde aan te nemen, is het beroepspensioenfonds gehouden als ontvangende pensioenuitvoerder op te treden, mits:

  • a. de deelnemer, gewezen deelnemer of andere aanspraakgerechtigde reeds pensioenaanspraken heeft jegens dat beroepspensioenfonds; en

  • b. het beroepspensioenfonds de uitkering uitvoert waarvoor de deelnemer, gewezen deelnemer of andere aanspraakgerechtigde de waarde wil aanwenden.

Toelichting

Een van de mogelijkheden van doorbeleggen is door de aanspraken over te dragen aan een (beroeps)pensioenfonds in het geval er al een aanspraak bij het betreffende pensioenfonds is. Het pensioenfonds kan om haar moverende redenen besluiten om de overgedragen aanspraken van haar deelnemer niet te accepteren. Dit is niet in het belang van de deelnemer.

Dit amendement regelt dat indien de aanspraken worden overgedragen aan een (beroeps)pensioenfonds en de deelnemer reeds aanspraken op dat pensioenfonds heeft, het pensioenfonds verplicht is deze aanspraken over te nemen.

Wetstechnisch is dit amendement vormgegeven door invoeging van een nieuw artikel 81c in de Pensioenwet en een nieuw artikel 89c in de Wet verplichte beroepspensioenregeling.

Ulenbelt