Kamerstuk 34156-9

Amendement van het lid Albert de Vries dat regelt dat de gemeenteraad in de huisvestingsverordening woningen aanwijst bedoeld voor bewoning door jongeren met een jongerencontract

Dossier: Voorstel van wet van het lid Schouten tot wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Huisvestingswet 2014 en de Woningwet (aanvulling van de opzeggingsgrond dringend eigen gebruik voor de tijdelijke huisvesting van jongeren)

Gepubliceerd: 8 december 2015
Indiener(s): Albert de Vries (PvdA)
Onderwerpen: huisvesting huren en verhuren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34156-9.html
ID: 34156-9

Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID ALBERT DE VRIES

Ontvangen 8 december 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De aanhef van artikel II wordt vervangen door:

De Huisvestingswet 2014 wordt als volgt gewijzigd:

A

Na artikel 7, eerste lid, wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1a. In de huisvestingsverordening wijst de gemeenteraad categorieën goedkope woonruimte als bedoeld in het eerste lid aan, die voor bewoning door jongeren als bedoeld in artikel 7:274a, tweede lid, van het Burgerlijk Wetboek in gebruik mogen worden genomen of gegeven op grond van een in dat artikel aangegane huurovereenkomst.

B

Na artikel 11 wordt een artikel ingevoegd, luidende:.

Toelichting

Het doel van het wetsvoorstel is om de kans voor jongeren te vergroten om een huurwoning te kunnen huren. De beste manier om die kans te vergroten is de bouw van nieuwe woningen voor deze doelgroep. Om die bouw te bevorderen is het belangrijk dat de betreffende woningen duidelijk en duurzaam aangewezen worden en dat er afspraken gemaakt worden over de ontwikkeling van het aanbod. Daarvoor biedt dit amendement voor gemeenten het instrument om in de huisvestingsverordening de woningen aan te wijzen, die specifiek aan jongeren aangeboden worden met een tijdelijk contract. Hiermee ontstaat de gemeentelijke sturing op het woningaanbod voor jongeren, die met de andere gemeentelijke instrumenten voor de woningmarkt kan zorgen voor een optimaal evenwichtig.

Albert de Vries