Gepubliceerd: 20 maart 2015
Indiener(s): Roos Vermeij (PvdA)
Onderwerpen: dieren landbouw
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34147-4.html
ID: 34147-4

Nr. 4 VERSLAG

Vastgesteld 20 maart 2015

De vaste commissie voor Economische Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van bovengenoemd wetsvoorstel, heeft de eer als volgt een verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de regering de vragen en opmerkingen in dit verslag afdoende zal beantwoorden, acht de commissie hiermee de openbare behandeling van het voorstel van wet voldoende voorbereid.

Algemeen

De leden van de VVD-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel Goedkeuring van het Besluit heffing bestrijding dierziekten en hebben daar geen inhoudelijke vragen over. Wel vragen deze leden hoe het staat met het nieuwe convenant financiering bestrijding. Wanneer verwacht de regering dat dit convenant gesloten wordt?

De leden van de CDA-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel Goedkeuring van het Besluit heffing bestrijding dierziekten. Hierover hebben deze leden nog vragen.

De leden van de D66-fractie vragen of de brancheorganisaties, die zijn opgericht onder Verordening (EU) Nr. 1308/2013, ook nog heffingen opleggen ten behoeve van de bestrijding van dierziekten. Voorts vragen zij of de regering kan toelichten welke rol de brancheverenigingen, die zijn opgericht onder Verordening (EU) Nr. 1308/2013, hebben gespeeld in het Besluit heffing bestrijding dierziekten.

Heffing bestrijding dierziekten

De leden van de CDA-fractie vragen of de opgeheven heffing, die nu weer ingevoerd wordt, deel uitmaakte van de berekening van de door het Ministerie van Economische Zaken berekende baten van het opheffen van de productschappen. Voorts vragen zij de regering of zij een overzicht kan geven per diercategorie waarin de voorgestelde tarieven naast de tarieven van de afgelopen drie jaar (per kalenderjaar) van de diverse productschappen worden geplaatst.

De leden van de CDA-fractie vragen of de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) de heffingen op gelijke wijze gaat opleggen. Zij vragen de regering eveneens welke kosten RVO.nl hiervoor berekent en of dit goedkoper is dan de kosten die de productschappen voor deze heffingshandelingen nodig hadden. Zo er een verschil is, hoe is dit verschil te verklaren?

De leden van de CDA-fractie lezen in de memorie van toelichting dat het besluit leidt tot een verlaging van de regeldruk. Echter, in het Besluit heffing preventie dierziekten staat dat de regeldruk opnieuw in kaart zal worden gebracht. De leden van de CDA-fractie verzoeken de regering om toe te lichten wanneer deze inventarisatie uitgevoerd gaat worden. Wanneer worden naar verwachting de resultaten van deze inventarisatie gedeeld met de Kamer?

De leden van de CDA-fractie merken op dat het vorige convenant Diergezondheidsfonds 31 december 2014 is afgelopen. Ten aanzien van het convenant financiering bestrijding besmettelijke dierziekten 2010–2014 vragen de leden van de CDA-fractie of het functioneren van het convenant geëvalueerd is. Hoe beoordeelt de regering het functioneren van dit convenant? Voor de komende jaren vragen deze leden of er al een overeenkomst is met alle betreffende sectoren over een nieuw convenant Diergezondheidsfonds. Zo nee, waarom niet? Wat is volgens de regering de meerwaarde van een nieuw convenant? Met welke partijen is de regering voornemens het nieuwe convenant af te sluiten?

De leden van de CDA-fractie vragen hoe de aanpak van dierziekten in andere Europese lidstaten wordt gefinancierd. In hoeverre betalen private partijen mee aan de bestrijding van dierziekten in andere lidstaten? Op welke wijze kan een Europees gelijk speelveld bij de bestrijding van dierziekten worden bereikt? Hoe wordt in het nieuwe Diergezondheidsfonds de Europese bijdrage verdeeld tussen overheid en private sector? Hoe wordt dat vormgegeven? Is de Europese bijdrage reden om het plafond voor de sector te verlagen? Worden de lessen die volgen uit de evaluatie van de recente uitbraak van hoogpathogene aviaire influenza meegenomen in het nieuwe convenant Diergezondheidsfonds? Zo ja, zou de regering kunnen toelichten op welke wijze? Zo nee, waarom niet?

De voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken, Vermeij

De adjunct-griffier van de vaste commissie voor Economische Zaken, Koerselman