Kamerstuk 34130-19

Reactie op het gewijzigd amendement van de leden Bergkamp en Bisschop ter vervanging van Kamerstuk 34 130, nr. 7 waarmee in plaats van 'sociale veilgheid' de term 'veiligheid' gehanteerd wordt

Dossier: Wijziging van enige onderwijswetten in verband met het invoeren van de verplichting voor scholen zorg te dragen voor de sociale veiligheid op school

Gepubliceerd: 25 maart 2015
Indiener(s): Sander Dekker (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34130-19.html
ID: 34130-19
Origineel: 34130-7

Nr. 19 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 maart 2015

In het plenaire debat van donderdag 19 maart jl. (Handelingen II 2014/15, nr. 65, debat over sociale veiligheid op school) over het wetsvoorstel tot wijziging van enige onderwijswetten in verband met het invoeren van de verplichting voor scholen zorg te dragen voor de sociale veiligheid op school is gesproken over een amendement van de leden Bergkamp en Bisschop (Kamerstuk 34 130, nr. 9).

In het voorgestelde amendement werd het begrip «sociaal» voor het woord «veiligheid» in alle artikelen in het wetsvoorstel geschrapt. Ik heb tijdens het debat twee bezwaren geuit met betrekking tot dit amendement. In de eerste plaats was het niet consequent. Het veranderde namelijk in één onderdeel van het artikel de term «sociale veiligheid» in psychische, sociale en fysieke veiligheid. En in de andere onderdelen werd verwezen naar veiligheid in algemene zin. Dat zou betekenen dat de reikwijdte van bijvoorbeeld de verplichte monitoring aanzienlijk verbreed zou worden met de arbo-veiligheid, veiligheid van speeltoestellen en brandveiligheid.

Tijdens de plenaire behandeling is geconstateerd dat het niet de bedoeling van de indieners was om het wetsvoorstel te verbreden. De betrokken Kamerleden hebben het amendement inmiddels aangepast (Kamerstuk 34 130, nr. 18). In de artikelen van het amendement is nu opgenomen dat onder veiligheid wordt verstaan de sociale, psychische en fysieke veiligheid van leerlingen. Hiermee wordt geregeld dat een school veilig is wanneer de psychische, sociale en fysieke veiligheid van leerlingen niet door handelingen van andere mensen wordt aangetast, zoals ook beschreven staat in de toelichting bij het voornoemde amendement. Dit is volledig in lijn met de bedoelingen van dit wetsvoorstel. Ik laat het oordeel van dit amendement derhalve over aan uw Kamer.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker