Kamerstuk 34109-15

Amendement van het lid Pechtold waarmee ook cultuurgoederen in handen van andere publiekrechtelijke rechtspersonen dan gemeentes, provincies en rijk onder het bereik van de wet vallen.

Dossier: Bundeling en aanpassing van regels op het terrein van cultureel erfgoed (Erfgoedwet)

Gepubliceerd: 28 mei 2015
Indiener(s): Alexander Pechtold (D66)
Onderwerpen: cultuur cultuur en recreatie
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34109-15.html
ID: 34109-15
Wijzigingen: 34109-21

Nr. 15 AMENDEMENT VAN HET LID PECHTOLD

Ontvangen 28 mei 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In het opschrift van paragraaf 4.2 wordt «of gemeente» vervangen door: , gemeente of andere publiekrechtelijke rechtspersoon.

II

Artikel 4.17 wordt als volgt gewijzigd:

1. In de aanhef wordt «of het college van burgemeester en wethouders» vervangen door: , het college van burgemeester en wethouders of het bevoegde orgaan van een andere publiekrechtelijke rechtspersoon.

2. Onder b wordt «of een gemeente» vervangen door: , een gemeente, of een andere publiekrechtelijke rechtspersoon.

III

In artikel 4.20 wordt «of gemeente» vervangen door: , gemeente of andere publiekrechtelijke rechtspersoon.

Toelichting

De indiener is van mening dat niet alleen het openbaar kunstbezit dat in handen is van de Staat, provincies en gemeenten beschermd zou moeten worden door de Erfgoedwet, maar ook het erfgoed dat in het bezit is van waterschappen, universiteiten en andere publiekrechtelijke rechtspersonen. Wanneer er sprake is van cultuurgoederen of (deel)collecties die van bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis en onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit zijn, is het van belang dat de eventuele vervreemding hiervan zorgvuldig verloopt, ongeacht of de eigenaar de Staat, een provincie, gemeente, waterschap, universiteit of ander publiekrechtelijk rechtspersoon is. De indiener wil daarom aan alle bestuursorganen met een wettelijke taak de verplichting opleggen om advies van een deskundigencommissie in te winnen op het moment dat er een redelijk vermoeden bestaat dat het gaat om cultuurgoederen of (deel)collecties die van bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis en onvervangbaar en onmisbaar voor het Nederlands cultuurbezit zijn. Universiteiten en waterschappen bezitten waardevol cultuurbezit dat vaak vrij specifiek is en vooral gerelateerd aan de historie van de organisatie zelf, waardoor in die gevallen bij een voornemen tot vervreemding geen advies zal hoeven worden ingewonnen. De omvang van de extra verplichting en het verwachte effect – een extra waarborg voor het openbare kunstbezit dat mogelijk onvervangbaar is en van grote waarde voor Nederland – acht de indiener daarmee dus in balans.

Pechtold