Kamerstuk 34086-20

Amendement van het lid Kooiman dat regelt dat de verhoging bij niet tijdige betaling van verkeersboetes wordt gelijk getrokken met de verhoging bij niet tijdige betaling van strafrechtelijke boetes en schadevergoedingen opgelegd door de strafrechter

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafrecht, het Wetboek van Strafvordering en enige andere wetten in verband met een herziening van de wettelijke regeling van de tenuitvoerlegging van strafrechtelijke beslissingen (Wet herziening tenuitvoerlegging strafrechtelijke beslissingen)

Gepubliceerd: 8 december 2015
Indiener(s): Nine Kooiman
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34086-20.html
ID: 34086-20

26,0 %
74,0 %

SGP

CDA

Van Vliet

D66

VVD

PvdA

CU

Klein

GL

PvdD

GrBvK

GrKÖ

SP

PVV

50PLUS

Houwers


Nr. 20 AMENDEMENT VAN HET LID KOOIMAN

Ontvangen 8 december 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In artikel III, onderdeel F, wordt in onderdeel 2 voor «indien deze niet tijdig geheel wordt voldaan» ingevoegd «met vijftig procent verhoogd» en wordt na de dubbele punt ingevoegd: met € 20 verhoogd.

II

In artikel III, onderdeel H, wordt in artikel 25, eerste lid, «verhoogd met honderd procent» vervangen door «verhoogd met twintig procent» en wordt na «de daarop inmiddels gevallen verhoging» ingevoegd: , doch met ten minste € 40.

Toelichting

Dit amendement beoogt de verhoging bij niet tijdige betaling van verkeersboetes gelijk te trekken met de verhoging bij niet tijdige betaling van strafrechtelijke boetes en schadevergoedingen opgelegd door de strafrechter. Hierbij wordt derhalve aangesloten bij artikel I, onderdeel QQ, artikel 6:4:2, eerste en tweede lid. Volgens indiener is de huidige wettelijke verhoging van 50% en vervolgens 100% niet proportioneel en heeft een dusdanig forse verhoging een negatief effect op de betalingsbereidheid van verkeersovertreders.

Kooiman