Gepubliceerd: 10 november 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur gemeenten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34075-4.html
ID: 34075-4

Nr. 4 NADER RAPPORT1

Het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State wordt niet openbaar gemaakt, omdat het zonder meer instemmend luidt / uitsluitend opmerkingen van redactionele aard bevat (artikel 26, vijfde lid, van de Wet op de Raad van State)

Hieronder is opgenomen het nader rapport d.d. 4 november 2014, aangeboden aan de Koning door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Blijkens de mededeling van de Directeur van Uw kabinet van 16 september 2014, nr. 2014001700, machtigde Uwe Majesteit de Afdeling advisering van de Raad van State haar advies inzake het bovenvermelde voorstel van wet rechtstreeks aan mij te doen toekomen. Dit advies, gedateerd 24 september 2014, nr. W04.14.0326/I, bied ik U hierbij aan.

Het voorstel geeft de Afdeling advisering van de Raad van State geen aanleiding tot het maken van inhoudelijke opmerkingen. Wel doet zij in de redactionele bijlage bij het advies een suggestie tot herformulering. Deze suggestie is overgenomen.

Van de gelegenheid is gebruik gemaakt om op verzoek van de gemeenteraden van Bussum, Muiden en Naarden twee andere wijzigingen in het voorstel van wet aan te brengen. Ten eerste is de naam «Gooise Meren» verwerkt als naam van de nieuw te vormen gemeente. Ten tweede is een voorziening opgenomen op grond waarvan de reguliere gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in de nieuw te vormen gemeente, in afwijking van de Wet algemene regels herindeling, niet worden overgeslagen. Hierdoor zal de zittingsduur van de eerste gemeenteraad van de nieuw te vormen gemeente twee jaar en drie maanden bedragen in plaats van zes jaar en drie maanden.

De memorie van toelichting is met deze wijzigingen in overeenstemming gebracht.

Ik moge U verzoeken het hierbij gevoegde voorstel van wet en de memorie van toelichting aan de Tweede Kamer der Staten-Generaal te zenden.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk