Kamerstuk 34075-14

Uitvoering van de motie van het lid Bruins Slot over overleg over een billijke oplossing voor het KNSF-terrein

Dossier: Samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en wijziging van de grens met de gemeente Weesp

Gepubliceerd: 21 mei 2015
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: bestuur gemeenten
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34075-14.html
ID: 34075-14

Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2015

Tijdens de behandeling van het wetsvoorstel tot samenvoeging van de gemeenten Bussum, Muiden en Naarden en wijziging van de grens met de gemeente Weesp (Kamerstuk 34 075) heeft uw Kamer de motie-Bruins Slot aangenomen.1 Genoemde motie verzoekt de regering om in overleg met de provincie Noord-Holland en de gemeente Muiden te komen tot een billijke oplossing voor de meerkosten van beheer en onderhoud van het KNSF-terrein die direct voortvloeien uit de gesloten vaststellingsovereenkomst. Bij de indiening van de motie heb ik benadrukt dat het niet redelijk is deze meerkosten via de aanvullende bijdrage te vergoeden en aldus ten laste van de collectiviteit van gemeenten te brengen, maar de motie als een inspanningsverplichting te beschouwen om te bezien of nog iets extra’s voor Muiden (en daarmee de nieuwe gemeente Gooise Meren) gedaan kan worden. Bij dezen informeer ik u over de uitkomsten van het overleg.

Na het verschijnen van het artikel 12-rapport over Muiden is het meerjarige financiële beeld van de gemeente verbeterd. Bij het opstellen van het rapport heeft de artikel 12-inspecteur rekening gehouden met een rentepercentage dat hoger is dan de huidige marktrente. Dit betekent dat, uitgaande van de looptijd van de leningen die Muiden moet verstrekken op basis van de vaststellingsovereenkomst, de rentelasten hiervan in totaal € 850.000 lager uitvallen.

Ik heb op 20 mei jl. overleg gevoerd met de commissaris van de Koning van Noord-Holland, gedeputeerde Sweet en de burgemeesters van Muiden, Bussum en Naarden. In dit overleg heeft de provincie Noord-Holland zich bereid verklaard tot een aanvullende inspanning, boven op de ondersteuning die de provincie al eerder heeft geleverd. De provincie zal de gemeente Muiden ondersteunen met een bedrag dat in omvang gelijk is aan de extra middelen die ik zal verstrekken om het renterisico voor Muiden en de nieuwe gemeente af te dekken (uitvoering motie-Veldman2). Met deze inspanning van de provincie en de door mij verstrekte extra middelen is een bedrag gemoeid van in totaal circa € 300.000. Gecombineerd met de genoemde lagere rentelasten leidt dit in totaal voor Muiden tot een verbetering van de begrotingspositie van circa € 1 miljoen euro ten opzichte van het bedrag genoemd in het artikel 12-rapport.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk