Kamerstuk 34067-16

Amendement van het lid Helder dat regelt dat de gewezen verdachte die is berecht als jongvolwassene niet langer is uitgezonderd van een bijdrage aan de kosten van de strafvordering en de slachtofferzorg

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafvordering in verband met de eigen bijdrage van veroordeelden aan de kosten van de strafvordering en de slachtofferzorg

Gepubliceerd: 18 juni 2015
Indiener(s): Lilian Helder (PVV)
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34067-16.html
ID: 34067-16

39,3 %
60,7 %

PVV

Van Vliet

D66

GrBvK

Klein

GL

PvdA

SP

50PLUS

VVD

SGP

GrKÖ

Houwers

PvdD

CDA

CU


Nr. 16 AMENDEMENT VAN HET LID HELDER

Ontvangen 18 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel B, wordt in artikel 592b, tweede lid, na «Titel VIIIA van het Eerste Boek van het Wetboek van Strafrecht» ingevoegd: , met uitzondering van de jongvolwassene, bedoeld in artikel 77c van het Wetboek van Strafrecht,.

Toelichting

Dit amendement regelt dat de gewezen verdachte die is berecht als jongvolwassene overeenkomstig Titel VIIIA van het Eerste Boek van het Wetboek van Strafrecht, niet langer is uitgezonderd van een bijdrage aan de kosten van de strafvordering en de slachtofferzorg.

In het wetsvoorstel worden adolescenten uitgezonderd van de plicht tot betaling van een eigen bijdrage. Adolescenten zijn personen in de leeftijd vanaf 18 tot 23 jaar die mogen stemmen, die motorrijtuigen mogen besturen na het behalen van het rijbewijs en recht hebben op bepaalde inkomensvoorzieningen. Adolescenten hebben dus bepaalde rechten die hen toekomen na het 18e levensjaar en hebben daartoe ook eigen verantwoordelijkheden. In het wetsvoorstel wordt als één van de gronden voor het verschuldigd zijn van een eigen bijdrage aan de kosten van het strafproces en de slachtofferzorg, genoemd dat niemand een strafrechtelijke reactie mag uitlokken. Wanneer de betreffende persoon dat wel heeft gedaan, dan ligt daarin mede een grondslag om mee te betalen aan de kosten van de strafrechtelijke procedure die tegen de betreffende persoon wordt gestart. In dat kader is het dan ook onbegrijpelijk dat adolescenten van de werking van dit wetsvoorstel worden uitgezonderd als zij door de rechter zijn veroordeeld waarmee hun verantwoordelijkheid voor de betreffende strafbare gedraging is vastgesteld. Indiener wil met dit amendement dan ook bewerkstelligen dat adolescenten verplicht worden om de eigen bijdrage aan de kosten van het strafproces en de slachtofferzorg te betalen.

Helder