Gepubliceerd: 22 april 2015
Indiener(s): Stientje van Veldhoven (D66)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34041-28.html
ID: 34041-28

37,3 %
62,0 %

VVD

50PLUS

PvdA

PVV

PvdD

SGP

CU

SP

GrKÖ

Klein

Van Vliet

GrBvK

D66

CDA

GL

Houwers


Nr. 28 AMENDEMENT VAN HET LID VAN VELDHOVEN

Ontvangen 22 april 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel I, onderdeel D, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Da

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

1. De zinsnede «de aanvraag om een vergunning» wordt vervangen door: de aanvraag om een opsporingsvergunning of een winningsvergunning.

2. Er wordt een volzin toegevoegd, luidende: Bij de aanvraag om een winningsvergunning worden in elk geval de beschikbare gegevens overgelegd met betrekking tot het risico dat als gevolg van de winningsactiviteiten nadelige gevolgen voor het milieu of schade door bodembeweging worden veroorzaakt, dan wel dat de veiligheid of de volksgezondheid wordt geschaad.

Toelichting

De indiener van dit amendement is van mening dat een opsporingsvergunning niet automatisch moet leiden tot een winningsvergunning. In de tussentijd tussen opsporen en winnen kan belangrijke nieuwe informatie ten aanzien van milieu en veiligheid beschikbaar komen. Deze informatie moet expliciet worden meegenomen in de besluitvorming over de winningsvergunning.

Wetstechnisch is hier aan vormgegeven door in artikel 14 te verduidelijken dat zowel bij de aanvraag voor een opsporingsvergunning als voor een winningsvergunning gegevens moeten worden overgelegd. Bij de aanvraag voor een winningsvergunning moeten in ieder geval gegevens verstrekt worden die betrekking hebben op risico’s op milieuschade, bodembeweging alsmede schade voor de veiligheid of de volksgezondheid. In de Mijnbouwregeling wordt verder uitgewerkt om welke gegevens het precies gaat.

Van Veldhoven