Kamerstuk 34035-60

Gewijzigd subamendement van het lid Bisschop ter vervanging van nr. 47, dat regelt dat alle ouders kunnen rekenen op kinderbijslag tot de leeftijd van achttien jaar

Dossier: Wijziging van onder meer de Wet studiefinanciering 2000 in verband met de introductie van een nieuw stelsel van studiefinanciering in het hoger onderwijs en de uitvoering van een toekomstgerichte onderwijsagenda voor het hoger onderwijs (Wet studievoorschot hoger onderwijs)

Gepubliceerd: 11 november 2014
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34035-60.html
ID: 34035-60
Origineel: 34035-47

18,0 %
82,0 %

PvdA

D66

SP

50PLUS/Baay-Timmerman

GrBvK

50PLUS/Klein

PVV

Van Vliet

GL

SGP

CDA

VVD

CU

PvdD


Nr. 60 GEWIJZIGD SUBAMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 47

Ontvangen 11 november 2014

De ondergetekende stelt het volgende subamendement voor:

Het amendement van het lid Klaver c.s. (stuk nr. 27) wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding «I» geplaatst.

2. Er wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

II

Artikel II komt te luiden:

ARTIKEL II. WIJZIGING ALGEMENE KINDERBIJSLAGWET

De Algemene Kinderbijslagwet wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 7aa vervalt.

B

Artikel 15, tweede lid, komt te luiden:

  • 2. De verplichting van het eerste lid geldt niet indien die feiten en omstandigheden door de Sociale verzekeringsbank kunnen worden vastgesteld op grond van bij wettelijk voorschrift als authentiek aangemerkte gegevens of kunnen worden verkregen uit bij ministeriële regeling aan te wijzen administraties. Bij ministeriële regeling wordt bepaald voor welke gegevens dit onderdeel van toepassing is.

C

In artikel 25 vervallen het eerste, tweede en derde lid alsmede de aanduiding «4.» voor het vierde lid.

Toelichting

Door het amendement Klaver c.s. inzake de afstemming tussen studiefinanciering en kinderbijslag ontstaat voor minderjarige studenten recht op studiefinanciering bij aanvang van de studie. Het amendement laat echter het uitgangspunt ongemoeid dat het recht op kinderbijslag vervalt als gevolg van het recht op studiefinanciering. In de huidige situatie is dat te rechtvaardigen, aangezien als compensatie voor het verlies van kinderbijslag een hoger bedrag aan studiefinanciering wordt ontvangen, dat doorgaans in een gift wordt omgezet. Met de invoering van het leenstelsel is het vervallen van kinderbijslag echter niet langer te verdedigen. De compensatie voor de kinderbijslag vervalt immers. Indiener vindt het vanuit het oogpunt van rechtsgelijkheid onwenselijk dat het recht van bepaalde ouders op de inkomensonafhankelijke kinderbijslag beperkt wordt. In de situatie dat een student bijvoorbeeld op de leeftijd van 17 jaar gaat studeren, zouden betrokkenen een bedrag van ongeveer 1.000 euro mislopen. Niet alleen worden de ouders direct met deze negatieve gevolgen geconfronteerd, ook voor studenten kan dit nadelig doorwerken. Mede gelet op het wettelijke uitgangspunt van de veronderstelde ouderbijdrage acht de initiatiefnemer dit niet acceptabel. Het amendement regelt daarom dat alle ouders kunnen rekenen op kinderbijslag tot de leeftijd van achttien jaar.

Bisschop