Kamerstuk 34032-10

Amendement van het lid Van Nispen dat regelt dat de bronbescherming puur ziet op publicisten, in plaats van op publicisten in het kader van nieuwsgaring

Dossier: Wijziging van het Wetboek van Strafvordering tot vastlegging van het recht op bronbescherming bij vrije nieuwsgaring (bronbescherming in strafzaken)

Gepubliceerd: 27 mei 2016
Indiener(s): Michiel van Nispen
Onderwerpen: recht strafrecht
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34032-10.html
ID: 34032-10

Nr. 10 AMENDEMENT VAN HET LID VAN NISPEN

Ontvangen 27 mei 2016

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel D, vervalt in artikel 218a, eerste lid, de zinsnede: in het kader van nieuwsgaring,.

Toelichting

Met dit amendement wordt de toevoeging «in het kader van nieuwsgaring» geschrapt, waardoor de bronbescherming puur ziet op het begrip «publicist». Indiener deelt de mening van de Studiecommissie Journalistieke Bronbescherming dat hiermee onnodige verwarring wordt voorkomen. De bronbescherming in strafzaken gaat niet alleen over journalisten of publicisten die aan nieuwsgaring doen, maar bijvoorbeeld ook om wetenschappers en medewerkers van NGO’s. Deze doen niet per sé aan nieuwsgaring. De regering wijst in dit verband dan ook op de omschrijving in het standaardwoordenboek Van Dale op pagina 17 van de nota naar aanleiding van het verslag, namelijk dat het gaat om publicisten die schrijven over politieke en actuele aangelegenheden. Daarmee wordt de toevoeging «in het kader van de nieuwsgaring» in de ogen van de indiener verwarrend en onlogisch. Om te voorkomen dat na inwerkingtreding van dit wetsvoorstel verwarring ontstaat over de reikwijdte van het begrip «publicist» is het verstandiger om deze toevoeging te schrappen.

Van Nispen