Kamerstuk 34024-31

De kostentoerekening aan de universele postdienst (UPD)

Dossier: Wijziging van de Postwet 2009 tot modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening (modernisering UPD)

Gepubliceerd: 7 oktober 2015
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34024-31.html
ID: 34024-31

Nr. 31 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 oktober 2015

In mijn brief van 2 juni jl.(Kamerstuk 34 024, nr. 28) heb ik toegezegd de Eerste en Tweede Kamer nader te informeren over de kostentoerekening aan de UPD, nadat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) haar onderzoek naar de kostentoerekening van de UPD-verlener (PostNL) heeft afgerond en de uitkomsten daarvan openbaar kan maken. Ik heb tevens toegezegd, naar aanleiding van de motie-Koning c.s. (Kamerstuk 34 024, G), in overleg met de ACM te bezien of de Eerste en Tweede Kamer via een technische briefing nader inzicht kan worden geboden in de kosten en baten van de UPD-verlener, zonder dat daarbij bedrijfsvertrouwelijke of concurrentiegevoelige informatie in de openbaarheid komt (Kamerstuk 34 024, H en Kamerstuk 34 024, nr. 28). Daarnaast heeft de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer mij op 3 september 2015 verzocht om een datum waarop de ACM een technische briefing kan verzorgen, bij voorkeur voorafgaand aan de begrotingsbehandeling van het Ministerie van Economische Zaken. Tevens heeft de commissie verzocht om een reactie op het besluit van de ACM dat PostNL het tarief van de Decemberzegel mag verhogen van € 0,59 naar € 0,64 (Kamerstuk 34 000 XIII, nr. 153). Met deze brief doe ik bovengenoemde toezeggingen gestand en geef ik invulling aan het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Het onderzoek van de ACM naar de kostentoerekening aan de UPD

Op 14 september 2015 heeft de ACM vastgesteld dat het kostentoerekeningssysteem van PostNL inzake de UPD voldoet aan de eisen in de Postregeling 2009. Een openbare versie van het besluit is als bijlage bij deze brief gevoegd1. In overleg met de ACM stel ik voor om leden van de Eerste en Tweede Kamer via een technische briefing nader inzicht te bieden in de kosten en baten van de UPD-verlener, zonder dat daarbij bedrijfsvertrouwelijke of concurrentiegevoelige informatie in de openbaarheid komt. Met de griffies van beide Kamers kan naar passende data worden gezocht.

De Decemberzegel

Op 31 juli 2015 heeft PostNL een voorstel ingediend bij de ACM om het tarief voor versturing van kerst- en nieuwjaarskaarten (de zogeheten Decemberzegel 2015) te verhogen van € 0,59 naar € 0,64. Op 11 augustus 2015 heeft de ACM geoordeeld dat deze tariefaanpassing past binnen de geldende regelgeving. De tariefverhoging is conform een (eenmalige) overgangsregeling die is voorzien in de begin 2014 gewijzigde Postregeling 2009. Deze overgangsregeling voorziet erin dat, op het moment dat de ACM de vaststelling van de definitieve tariefruimte voor de UPD voor 2015 niet per 1 september 2014 heeft afgerond, een tijdelijke tariefruimte voor 2015 wordt vastgesteld.

Vanaf 2016 is de tijdelijke tariefruimte niet langer van toepassing op de tarieven binnen de UPD. Zoals hierboven aangegeven heeft de ACM inmiddels het onderzoek naar het kostentoerekeningssysteem afgerond en de definitieve tariefruimte voor 2016 vastgesteld. Die tariefruimte is vanaf 1 januari 2016 bepalend voor de tarieven binnen de UPD. Op basis hiervan zal PostNL een tarievenvoorstel voorleggen aan de ACM, die zal toetsen of het voorstel past binnen de tariefruimte.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp