Kamerstuk 34024-24

Ontwerpbesluit, houdende wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met de modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening (modernisering UPD)

Dossier: Wijziging van de Postwet 2009 tot modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening (modernisering UPD)

Gepubliceerd: 24 maart 2015
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: economie overige economische sectoren
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34024-24.html
ID: 34024-24

Nr. 24 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Ontvangen ter Griffie op 24 maart 2015.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur is aan de Kamer overgelegd tot en met 21 april 2015.

De voordracht voor de vast te stellen algemene maatregel van bestuur kan niet eerder worden gedaan dan op 22 april 2015.

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 maart 2015

Hierbij zend ik u een ontwerpbesluit1, houdende wijziging van het Postbesluit 2009 in verband met de modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening (modernisering UPD).

De voorlegging geschiedt in het kader van de wettelijk voorgeschreven voorhangprocedure (artikel 17, tweede lid, van de Postwet 2009) alsmede ter uitvoering van de voorhangprocedure bedoeld in het voorgestelde artikel 16, achtste lid, dat is opgenomen in het bij uw Kamer aanhangige voorstel van wet houdende wijziging van de Postwet 2009 tot modernisering en flexibilisering van de universele postdienstverlening (modernisering UPD), en biedt uw Kamer de mogelijkheid zich uit te spreken over het ontwerpbesluit voordat het aan de Afdeling advisering van de Raad van State zal worden voorgelegd en vervolgens zal worden vastgesteld.

Op grond van de aangehaalde bepalingen geschiedt de voordracht aan de Koning ter verkrijging van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State over het ontwerpbesluit niet eerder dan vier weken nadat het ontwerpbesluit aan beide Kamers der Staten-Generaal is overgelegd.

Het ontwerpbesluit strekt ertoe om nadere invulling te geven aan twee van de vijf maatregelen in het wetsvoorstel. Ten eerste worden de concrete eisen voor de UPD-verlener inzake de overkomstduur en het net van postvestigingen en brievenbussen vastgesteld op het niveau van het Postbesluit 2009 (in plaats van in de Postwet 2009). Ten tweede wordt een inhoudelijke wijziging van twee UPD-eisen voorgesteld, waardoor een vermindering van het aantal postvestigingen en brievenbussen mogelijk wordt.

Het ligt in de bedoeling de wet zo spoedig mogelijk na aanvaarding van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer en tegelijk met het besluit in werking te laten treden. Zonder de wijziging van het Postbesluit 2009 kan de wetswijziging niet in werking treden.

Er wordt gestreefd naar inwerkingtreding met ingang van 1 juli 2015.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp