Kamerstuk 34000-XIII-4

Wijzigingen in de Ontwerpbegroting 2015 van Economische Zaken

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) en het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 15 september 2014
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-XIII-4.html
ID: 34000-XIII-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 15 september 2014

In de Ontwerpbegroting 2015 van Economische Zaken (EZ) die op Prinsjesdag zal worden aangeboden, zijn twee wijzigingen doorgevoerd. In deze brief informeer ik, mede namens de Staatssecretaris van Economische Zaken, u over deze wijzigingen.

De eerste wijziging heeft betrekking op de begroting van het Diergezondheidsfonds (DGF). Met ingang van de Ontwerpbegroting 2015 zijn de begrotingen van EZ (Hoofdstuk XIII) en het DGF (F) opgenomen in één boekwerk. De begrotingsstaat van het DGF voor het jaar 2015 van het DGF wordt opgenomen in het wetsdeel en in de artikelsgewijze toelichting bij het begrotingswetsvoorstel wordt het wetsartikel 3 toegevoegd. Onder de artikelsgewijze toelichting bij de begrotingsartikelen wordt de toelichting op de DGF-begroting als een apart onderdeel opgenomen. Het DGF blijft daarmee als apart begrotingshoofdstuk bestaan, maar de afzonderlijke presentatie in een apart boek is met ingang van 2015 komen te vervallen. Deze keuze is om efficiencyredenen gemaakt.

De inhoud van het DGF en de informatievoorziening richting uw Kamer zal hierdoor niet veranderen. De budgettaire wijzigingen gedurende het uitvoeringsjaar worden opgenomen in de suppletoire begrotingen en de verantwoording vindt plaats in het jaarverslag.

De tweede wijziging betreft de opzet van het beleidsartikel 16 (Concurrerende, duurzame, veilige agro-, visserij- en voedselketens). Dit artikel is meer in lijn gebracht met de Rijksbegrotingsvoorschriften (RBV) en de uitgangspunten van «Verantwoord Begroten».

De toelichtingen bij de financiële instrumenten zijn meer gericht op de concrete beleidsinzet van de betreffende instrumenten. De belangrijkste beleidswijzigingen in 2015 zijn apart opgenomen onder het kopje «beleidswijzigingen». Waar mogelijk wordt, voor een meer gedetailleerde beleidstoelichting, verwezen naar de relevante beleidsnota’s of brieven die naar uw Kamer zijn gestuurd. Op deze wijze wordt het beleidsartikel compacter van omvang en beter leesbaar.

In de nieuwe opzet van beleidsartikel 16 worden de bestaande financiële instrumenten in de budgettaire tabel geclusterd naar de volgende beleidsthema’s:

  • - Duurzame veehouderij;

  • - Mestbeleid;

  • - Plantaardig productie;

  • - Plantgezondheid;

  • - Diergezondheid en dierenwelzijn;

  • - Voedselveiligheid- en kwaliteit;

  • - Voedselzekerheid en internationaal;

  • - Visserij;

  • - Agrarisch ondernemerschap;

  • - Agrarische innovatie;

  • - Kennisontwikkeling en innovatie.

De artikelonderdelen (voormalige «Operationele Doelstellingen»):

16.1 Versterken concurrentiekracht en verduurzaming agroketens en visserij;

16.2 Borgen voedselveiligheid en -kwaliteit;

16.3 Plant- en diergezondheid;

16.4 Kennisontwikkeling en innovatie ten behoeve van het groene domein;

16.5 Borgen voedselzekerheid en internationaal en Europees landbouwbeleid;

komen daarmee te vervallen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp