Kamerstuk 34000-VIII-97

Informatie over OCW in Cijfers, Trends in Beeld

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 21 mei 2015
Indiener(s): Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-VIII-97.html
ID: 34000-VIII-97

Nr. 97 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 mei 2015

De afgelopen 18 jaar ontving u jaarlijks de publicatie Kerncijfers OCW tezamen met het jaarverslag. Dit jaar presenteer ik u met veel genoegen de eerste digitale editie van Kerncijfers OCW, genaamd: OCW in cijfers (www.ocwincijfers.nl). Deze website is het nieuwe naslagwerk over de beleidsterreinen van mijn ministerie.

Op OCW in Cijfers zullen de belangrijkste en meest recente cijfers van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voortaan worden gepresenteerd.

Het beleidsterrein onderwijs is ondergebracht op de afzonderlijke website Onderwijs in Cijfers (www.onderwijsincijfers.nl), die in nauwe samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) tot stand is gekomen.

Onderwijs in Cijfers

Per onderwijssector zijn gegevens te vinden over deelnemers, personeel, instellingen, financiën en de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Deze vindt u onder het tabblad Kengetallen. Kengetallen die niet sectorspecifiek zijn, zoals informatie over studiefinanciering, vindt u onder Sectoroverstijgend. Meerjaren overzichten (veelal 5 jaar) tonen aan hoe de beleidsterreinen zich ontwikkelen.

Onder Thema’s zijn thematische analyses te raadplegen, evenals diverse publicaties en informatieproducten. Deze zijn uitgesplitst naar overkoepelende onderwerpen, zoals «Schoolloopbanen en Onderwijsduur». Binnen dit onderwerp lezen we bijvoorbeeld in de thema-analyse «Versnelling in het funderend onderwijs» dat versnellen in het primair onderwijs in de meeste gevallen een positieve werking heeft op de verdere schoolloopbaan.

OCW in Cijfers

Op OCW in Cijfers is verder cijfermatige informatie over de beleidsterreinen cultuur, wetenschap en emancipatie te vinden, respectievelijk onder de tabbladen Cultuur & Media, Wetenschap en tenslotte Emancipatie.

Het onderdeel Cultuur & Media belicht een uitgebreid aanbod cultuuruitingen. Er worden bijvoorbeeld gegevens gepresenteerd over de podiumkunsten, pers en omroep, openbare bibliotheken en cultureel erfgoed.

Het segment Wetenschap toont cijfers over onder andere universitair personeel, universitair onderzoek en wetenschapsinstellingen. Het tabblad Emancipatie richt zich op onderwerpen zoals vrouwenemancipatie en genderverschillen.

OCW in Cijfers draagt bij aan het visualiseren en toegankelijk maken van informatie over onderwijs, cultuur en wetenschap. Daarmee bevordert het een transparante verantwoordingscyclus. OCW in Cijfers is dan ook een onmisbaar instrument voor iedereen die zich bezighoudt met de beleidsterreinen van OCW.

Trends in Beeld

Naast de lancering van OCW in Cijfers als digitale opvolger van Kerncijfers, vindt u de reeds bestaande website Trends in Beeld voortaan in vernieuwde vorm op www.trendsinbeeldocw.nl. Een groot deel van de indicatoren die voorheen op Trends in Beeld waren vastgelegd hebben nu een plek gekregen op OCW in Cijfers.

Op de vernieuwde Trends in Beeld blijft het ministerie de voortgang op de belangrijkste streefdoelen van de begroting, de lerarenagenda en de sectorakkoorden monitoren. Tevens toont de website de internationale positie van Nederland op onderwijs- en wetenschapsgebied.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker