Kamerstuk 34000-VIII-79

Reactie op de motie van de leden Pieter Heerma en Segers over samenwerkingsverbanden tussen publieke en private mediabedrijven

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (VIII) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 19 december 2014
Indiener(s): Sander Dekker (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-VIII-79.html
ID: 34000-VIII-79

Nr. 79 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2014

Tijdens het wetgevingsoverleg over de mediabegroting op 25 november jl. (Kamerstuk 34 000 VIII, nr. 76) is door het lid Heerma (medeondertekenaar Segers) een motie ingediend waarin de regering wordt verzocht om aan de Raad voor Cultuur te vragen om onderzoek te doen naar en advies te geven over publiek-private samenwerking tussen mediabedrijven in de regio (Kamerstuk 34 000 VIII, nr. 66). Ik heb aangeboden om voor het kerstreces met de Raad te spreken over de vraag of een dergelijk onderzoek en advies nuttig is. De heer Heerma heeft daarop zijn motie aangehouden.

Het gesprek met de Raad voor Cultuur heeft op 2 december jl. plaatsgevonden. De Raad deelt mijn opvatting dat er naar dit specifieke vraagstuk al relevant onderzoek is gedaan.1 Dit onderzoek heeft het kabinet ook gebruikt. Zo is de experimenteerregeling in de Mediawet verruimd2 en ondersteunt het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek experimenten tot samenwerking tussen regionale media. In het gesprek met de Raad kwamen ook de lopende onderzoeken en initiatieven op dit terrein ter sprake. Deze worden uitgevoerd in vervolg op een verzoek van de Kamer en omvatten ook een experiment voor journalistieke samenwerking in de regio.3 Ik zal de Kamer hierover in het voorjaar van 2015 nader informeren. Vanwege het bovenstaande ziet de Raad geen noodzaak tot nader onderzoek en advies.

Dit betekent geenszins dat de huidige en toekomstige experimenten met samenwerkingsverbanden tussen publieke en private mediabedrijven niet kunnen doorgaan. Integendeel, het is goed dat er een aantal initiatieven lopen en er komt ook een nieuwe impuls om de samenwerking tussen mediabedrijven in de regio te stimuleren. De vormgeving hiervan zal mede worden gebaseerd op onderzoek en op voorstellen die de sector bij de het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek aandraagt.

Ik hoop dat ik de Kamer hiermee heb overtuigd dat een nieuw nader onderzoek en advies van de Raad voor Cultuur over publiek-private samenwerking tussen mediabedrijven niet nodig is.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker