Kamerstuk 34000-V-63

Informatie over de jaarlijkse OESO Ministerial Council Meeting (MCM)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 30 maart 2015
Indiener(s): Lilianne Ploumen (minister zonder portefeuille buitenlandse zaken) (PvdA), Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-63.html
ID: 34000-V-63

Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 maart 2015

Op 3 en 4 juni 2015 vindt de jaarlijkse OESO Ministerial Council Meeting (MCM) plaats. Nederland is gekozen als voorzitter van deze bijeenkomst. Met deze brief informeren wij uw Kamer over de MCM.

Ministerial Council Meeting

De Ministerial Council Meeting is de jaarlijkse ministeriële bijeenkomst van de OESO. Tijdens deze bijeenkomst wordt richting gegeven aan de werkzaamheden van de OESO door de belangrijkste onderwerpen waar de OESO aan werkt op politiek niveau te bespreken. Ieder jaar wordt een OESO-lidstaat gekozen als voorzitter van deze vergadering. In 2015 is dat Nederland, met Frankrijk, Tsjechië en Zuid-Korea als vicevoorzitters.

Agenda

De titel van de MCM is «Unlocking investment for sustainable growth and jobs». Nederland heeft zich sterk gemaakt voor een vernieuwende en interactieve bijeenkomst, gericht op het thema investeringen. De hoofdvraag bij dit thema is hoe publieke en private investeringen duurzame economische groei kunnen aanjagen. Deze vraag heeft betrekking op een breed scala aan onderwerpen, zoals investeringen in innovatie, productiviteit en human capital, maar ook investeringen in duurzaamheid, klimaat en het stimuleren van de wereldhandel. Dergelijke investeringen kunnen bijdragen aan oplossingen voor mondiale uitdagingen zoals vergrijzing, klimaatverandering en grondstoffenschaarste. Daarbij is er veel aandacht voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en de raakvlakken tussen handel en ontwikkelingssamenwerking.

Verder zal er uitgebreid worden ingegaan op het investeringsklimaat, doorgroei van kleine bedrijven en nieuwe investeringsvormen (knowledge-based capital). Er wordt ook gesproken over beleidsmaatregelen die kunnen bijdragen aan investeringen in een low-carbon economy, klimaatadaptatie en water governance. Tot slot zal men spreken over de post-2015 agenda en de rol die de OESO daarbij kan spelen.

Het voorzitterschap van Nederland

Nederland bepaalt als voorzitter de agenda mee en zal enkele sessies van de MCM leiden. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de vicevoorzitters en de OESO zelf. De OESO Raad neemt uiteindelijk de beslissingen. Het voorzitterschap van Nederland heeft alleen betrekking op de tweedaagse vergadering in juni, en is daarmee van een heel andere orde dan bijvoorbeeld het EU-voorzitterschap.

De Nederlandse delegatie

Minister-President Rutte zal samen met de secretaris-generaal van de OESO, Angel Gurría, de bijeenkomst openen. Minister Kamp zal Nederland vertegenwoordigen bij de agendapunten over de economische vooruitzichten, innovatie, productiviteit, investeringsklimaat en human capital. Minister Schultz van Haegen zal Nederland vertegenwoordigen bij de sessie over klimaatadaptatie en water, Minister Ploumen bij het agendapunt over handel en ontwikkeling. Minister Ploumen zal met Gurría ook de afsluiting van de MCM en de afsluitende persconferentie verzorgen.

Stand van zaken

Op dit moment is de agenda in grote lijnen bekend, hoewel er nog wijzigingen kunnen plaatsvinden voor de vergadering plaatsvindt in juni. Er wordt nu gewerkt aan de nadere invulling van de sessies.

In aanloop naar de MCM vindt een consultatiegesprek plaats met vakbonden en werkgevers. Dit gesprek zal op 30 april plaatsvinden en is bedoeld om werknemers en werkgevers de kans te geven hun visie op de onderwerpen van de agenda te delen. Hiervoor komen de internationale zusterorganisaties van vakbonden en werkgevers (TUAC en BIAC) en de SG OESO naar Nederland. Deze vergadering wordt georganiseerd in samenwerking met de SER, die ook als gastheer zal optreden. Minister Ploumen en Minister Kamp vertegenwoordigen het kabinet bij het consultatiegesprek.

De MCM is onderdeel van de OESO week 2015, waarin ook het OESO Forum wordt georganiseerd. Dit betreft een forum met bijeenkomsten waarvoor de OESO vele deskundigen uitnodigt. Het Forum bestaat uit publieke sessies, waar naast inhoudelijk experts en wetenschappers ook bedrijven, pers en andere belanghebbenden voor worden uitgenodigd. Minister Plasterk is bij het Forum aanwezig voor een sessie over de Agenda Stad, Minister Schultz voor een sessie over water.

Vervolg

U zult voor de MCM plaatsvindt nader worden geïnformeerd over de Nederlandse inzet bij de verschillende agendapunten. Na afloop van de MCM zult u worden geïnformeerd over de conclusies.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, E.M.J. Ploumen

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp