Kamerstuk 34000-V-62

Afronding project verbetering informatiebeveiliging

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 31 maart 2015
Indiener(s): Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-62.html
ID: 34000-V-62

Nr. 62 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 maart 2015

Hierbij informeer ik u over het project verbetering informatievoorziening, naar aanleiding van de toezegging gedaan tijdens het wetgevingsoverleg Jaarverslag 2013 Buitenlandse Zaken en Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking d.d. 1 juli 2014 (Kamerstuk 33 930 V, nr. 6) om u te informeren zodra het project is afgerond. Het project verbetering informatiebeveiliging had twee belangrijke doelstellingen. Het verscherpen van het toezicht van informatiebeveiliging en privacy bij de lopende uitbestedingen en het verbeteren van de borging hiervan voor nieuwe uitbestedingstrajecten.

De eerste doelstelling van het project is inhoudelijk ingevuld, waarmee de kwetsbaarheid is weggenomen. Voor elke uitbestedingsrelatie is een systeem van controle in het contract opgenomen dat periodiek wordt gemonitord. Specifiek is dit voor de generieke kantoorautomatisering en de grotere systemen van BZ, zoals het bedrijfsvoeringsysteem en het consulaire visumverleningssysteem, volledig ingeregeld. De controles van de overige systemen worden langs dezelfde lijn ingevuld. Dit proces is geborgd in de uitwerking van de omvorming van de informatievoorzieningsfunctie naar een regieorganisatie.

De tweede doelstelling is inmiddels structureel ingevuld: bij alle nieuwe uitbestedingen wordt gebruik gemaakt van de kennis van de Haagse Inkoop Samenwerking (HIS), onderdeel van Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk.

Hiermee is het project voor het oplossen van de door de Algemene Rekenkamer geconstateerde kwetsbaarheid bij uitbesteding van de informatiebeveiliging bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgerond.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders