Kamerstuk 34000-V-5

Werkprogramma 2015 van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 3 oktober 2014
Indiener(s): Frans Timmermans (minister buitenlandse zaken) (GroenLinks-PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-5.html
ID: 34000-V-5

Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2014

Hierbij bied ik u het Werkprogramma 2015 van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) aan.

Dit Werkprogramma is eveneens aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal gezonden.

De Minister van Buitenlandse Zaken, F.C.G.M. Timmermans

COMMISSIE VAN ADVIES INZAKE VOLKENRECHTELIJKE VRAAGSTUKKEN WERKPROGRAMMA 2015

1. ADVISERING IN 2015

1.1 Adviesaanvragen

Op 9 mei 2014 ontving de CAVV een aanvraag voor een advies over de aansprakelijkheid van internationale organisaties. De CAVV is voornemens deze aanvraag in de loop van 2015 af te ronden.

Het ter hand nemen van dit advies is enigszins vertraagd door de op 6 juni 2014 ontvangen aanvraag om met voorrang een advies over humanitaire hulpverlening uit te brengen.

1.2 Overige onderwerpen

De CAVV acht het zinvol in 2015 te bezien of een advies over één of meer van de volgende onderwerpen zinvol is:

  • Interventie met instemming van de betreffende staat:

    Wat is het internationaalrechtelijk kader van interventie van een staat in een andere staat? Een actueel onderwerp getuige de recente ontwikkelingen in Irak.

  • Betekenis van de conclusies van het Europees Comité voor Sociale Rechten:

    Recente bevindingen van het Comité lijken het mandaat van het Comité op te rekken. Hoe valt dit volkenrechtelijk te duiden?

  • Prejudiciële vragen aan het Internationaal Gerechtshof:

    Zou het internationaal recht er bij gebaat zijn als rechters prejudiciële vragen zouden kunnen stellen aan het Internationaal Gerechtshof?

2. ALGEMEEN

De werkzaamheden van de CAVV zijn vooral van juridisch-technische aard. De Commissie inventariseert het bestaande internationaal recht, onderzoekt en becommentarieert nieuwe ontwikkelingen daarin en komt van daaruit tot vaststelling van juridische adviezen. Het doen van uitspraken over de implicaties van deze adviezen voor het Nederlandse beleid behoort niet tot het primaire werkterrein van de Commissie, maar in voorkomende gevallen zullen beleidsimplicaties van een juridische stellingname evident zijn.

Bij de selectie van onderwerpen schenkt de CAVV aandacht aan de relevantie van de onderwerpen voor het Nederlandse beleid, voor de stellingname van Nederland in internationale gremia ten opzichte van nieuwe ontwikkelingen in het internationaal recht, in het bijzonder waar het de ontwikkeling van nieuwe rechtsinstrumenten betreft, zoals door de VN-Commissie voor Internationaal Recht, alsmede voor de ontwikkeling van Nederlands beleid op langere termijn ten aanzien van nieuwe vraagstukken in het internationaal recht.

3. INTERNE ORGANISATIE

Er zijn op dit moment twee vacatures binnen de CAVV. Het is wenselijk dat deze vacatures snel worden opgevuld met inachtneming van de Kaderwet adviescolleges, zodat de CAVV zich in 2015 op volle sterkte aan zijn adviestaken kan wijden.

Het verspreiden van informatie over de CAVV via een eigen website (http://www.cavv-advies.nl) zal in 2015 worden voortgezet. De secretarissen van de CAVV dragen zorg voor het actueel houden van de informatie op deze website.

Daarnaast zal de Commissie in 2015 verder gaan met het werken in schrijfgroepen en bezien welke andere stappen er genomen kunnen worden om op een zo slagvaardig en effectief mogelijke wijze de adviserende rol te vervullen.

26 september 2014