Kamerstuk 34000-V-47

Decemberbrief 2014 over kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2014 van hoofdstuk V (Buitenlandse Zaken) van de begroting van het Rijk

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 22 december 2014
Indiener(s): Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-47.html
ID: 34000-V-47

Nr. 47 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2014

Hierbij bied ik u de jaarlijkse Decemberbrief aan. Met deze brief wordt u geïnformeerd over kas- en verplichtingenmutaties ten opzichte van de tweede suppletoire begroting 2014 van hoofdstuk V (Buitenlandse Zaken) van de begroting van het Rijk.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders

Hieronder volgt een overzicht van de voornaamste budgettaire mutaties (intensiveringen en overschrijdingen) ten opzichte van de Najaarsnota binnen de begroting van Buitenlandse Zaken (V). De genoemde mutaties zullen worden verwerkt in de Slotwet.

Artikel 2.1

Binnen het beleidsartikel Goede internationale samenwerking ter bevordering van de nationale en bondgenootschappelijke veiligheid (2.1) stijgt het budget voor de NAVO met EUR 2,4 miljoen. Reden voor de stijging is een additionele bijdrage aan de NAVO nieuwbouw vanwege hoger uitgevallen bouwkosten. Dekking voor de stijging wordt binnen het beleidsartikel gevonden.

Artikel 2.4

Op het artikel Bevordering van veiligheid, stabiliteit en rechtsorde in internationaal verband (2.4) is er een overschrijding van het verplichtingenbudget vanwege het aangaan van een meerjarige verplichting van EUR 85 miljoen ten behoeve van het LOTFA-programma (Law and Order Trust Fund for Afghanistan).

Artikel 3.2

Op het artikel Een effectief, efficiënt en coherent optreden van de Unie ten opzichte van derde landen en regio’s, inclusief ontwikkelingslanden (3.2) is het verplichtingenbudget opgehoogd met EUR 1.458 miljard. Dit op basis van de ratificatie door Nederland van EOF 11 (Europees Ontwikkelingsfonds).