Kamerstuk 34000-V-46

Voortgang van onderzoek mishandeling diplomaat in Moskou

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 19 december 2014
Indiener(s): Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-46.html
ID: 34000-V-46

Nr. 46 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 19 december 2014

Naar aanleiding van uw verzoek om een vervolgbrief over de voortgang van het onderzoek naar de mishandeling van een Nederlandse diplomaat in Moskou op 15 oktober 2013, wil het kabinet u als volgt informeren.

Hoewel de betrokken Nederlandse diplomaat standplaats Moskou sinds afgelopen zomer heeft verlaten, hecht het kabinet onverminderd belang aan een strafrechtelijk onderzoek dat tot een bevredigende uitkomst leidt, zoals eerder aangegeven in mijn Kamerbrieven van 19 maart, 26 juni, en 3 oktober jl. (Kamerstuk 33 750 V, nrs. 65, 77 en Kamerstuk 33 400 V, nr. 4). Ook de afgelopen maanden is hierop meerdere malen aangedrongen.

In een nota aan de Nederlandse ambassade Moskou, gedateerd 27 november 2014, deelde het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken evenwel mee dat het tot nu toe niet mogelijk zou zijn gebleken om mogelijke verdachten te identificeren en dat daarom op 18 september het vooronderzoek in de zaak is geschorst.

Op 3 december is de Russische ambassadeur ontboden op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De secretaris-generaal van het ministerie heeft de ambassadeur meegedeeld dat het kabinet geen genoegen neemt met deze schorsing van het strafrechtelijk vooronderzoek en erop aangedrongen Nederland inzicht te verschaffen in de modaliteiten, voortgang en uitkomst van het onderzoek tot nu toe. Ik heb de Nederlandse positie ook onder de aandacht van de Russische Minister van Buitenlandse Zaken gebracht tijdens een kennismakingsgesprek en marge van de OVSE ministeriële bijeenkomst in Bazel op 4 december jl.

Het kabinet zal conform toezegging uw Kamer op de hoogte houden van relevante ontwikkelingen met betrekking tot het onderzoek.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders