Kamerstuk 34000-V-44

Aanbieding van een vertrouwelijke aantekening inzake Nieuwsuur-item over “ambassade laat meisjes in de steek” van 29 september 2014

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 9 december 2014
Indiener(s): Bert Koenders (minister buitenlandse zaken) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-44.html
ID: 34000-V-44

Nr. 44 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 9 december 2014

Graag bied ik u hierbij aan een aantekening ten behoeve van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en de vaste commissie voor Sociale Zaken. Deze aantekening wordt aangeboden aan uw Kamer, ter vertrouwelijke inzage voor de leden1. De aanleiding is het verzoek aan Minister Asscher van mevrouw Karabulut tijdens het mondelinge vragenuurtje van 30 september 2014 over het Nieuwsuur-item van 29 september 2014 (Handelingen II 2014/15, nr. 7, item 3). Ik hecht er aan dat de Kamer een compleet beeld krijgt van de inzet van mijn ministerie op deze en soortgelijke zaken.

Het Nieuwsuur-item behandelde twee specifieke zaken waarbij Nieuwsuur bracht dat de Nederlandse ambassades de twee betreffende vrouwen geen consulaire bijstand zouden hebben gegeven in een situatie waar sprake zou zijn van huwelijksdwang en/of achterlating. Ik wil graag dit beeld corrigeren. Ik hecht er aan dat Nederlandse slachtoffers weten dat zij altijd terecht kunnen bij de Nederlandse ambassades voor consulaire bijstand.

Beide vrouwen maakten in het Nieuwsuur-item gebruik van fictieve namen. Deze namen zijn door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de bijgevoegde aantekening aangehouden, zodat de privacy van de beide vrouwen blijft gewaarborgd conform de Wet bescherming persoonsgegevens.

De Minister van Buitenlandse Zaken, A.G. Koenders