Kamerstuk 34000-V-13

Amendement van het lid Voordewind dat beoogt een Programma Godsdienstvrijheid van 1 miljoen euro in het leven te roepen waarmee ambassades projecten van NGO's kunnen steunen.

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (V) voor het jaar 2015

Gepubliceerd: 18 november 2014
Indiener(s): Joël Voordewind (CU)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-34000-V-13.html
ID: 34000-V-13

Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID VOORDEWIND

Ontvangen 18 november 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 1 Versterkte internationale rechtsorde en eerbiediging van mensenrechten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 1.000 (x € 1.000).

II

In artikel Versterkte internationale rechtsorde en eerbiediging van mensenrechten worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 1.000 (x € 1.000).

Toelichting

Dit amendement beoogt een Programma Godsdienstvrijheid van € 1 miljoen in het leven te roepen. Door middel van dit programma kunnen ambassades, met name uit de landen die eerder in de pilot godsdienstvrijheid zijn opgenomen, projecten van NGO’s met relatief kleine bijdragen steunen. Momenteel kunnen ambassades al reeds met kleine bedragen mensenrechtenprojecten steunen. En met succes: verschillende (lokale) NGO’s voorzien in juridische ondersteuning, opvang en zelfs onderduikadressen voor slachtoffers van mensenrechtenschendingen. Deze NGO’s kunnen lang niet altijd rekenen op de steun en medewerking van hun eigen regering en worden regelmatig zelfs actief tegengewerkt. De nood is hoog en het budget beperkt. Door dit programma krijgen de ambassades iets meer mogelijkheden om dergelijke projecten te steunen. Dit bedrag zal dan ook onder Artikel 1.2 van de begroting ondergebracht worden. Onder dit artikel van de begroting bestaat nog voldoende budgetflexibiliteit om het bovengenoemde Programma Godsdienstvrijheid in het leven te roepen.

Voordewind