Kamerstuk 33993-18

Reactie op amendementen van de leden Van Meenen en Straus m.b.t. het wetsvoorstel over de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en het praktijkonderwijs (pro) in passend onderwijs

Dossier: Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo en pro in passend onderwijs)

Gepubliceerd: 10 maart 2015
Indiener(s): Sander Dekker (staatssecretaris onderwijs, cultuur en wetenschap) (VVD)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33993-18.html
ID: 33993-18

Nr. 18 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 maart 2015

In het plenaire debat over het wetsvoorstel over de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en het praktijkonderwijs (pro) in passend onderwijs op 4 maart jl. (Handelingen II, 2014/15, nr. 59, debat over het wetsvoorstel Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo en pro in passend onderwijs)), heb ik toegezegd schriftelijk te reageren op het amendement van het lid Van Meenen (Kamerstuk 33 993, nr. 16). Tevens heeft het lid Straus een amendement ingediend (Kamerstuk 33 993, nr. 17) waarop ik middels deze brief reageer.

Amendement Van Meenen

Het amendement van het lid Van Meenen regelt dat het gebruik van de mogelijkheid tot opting out voor de criteria, procedure en duur van het praktijkonderwijs, uitsluitend mogelijk is indien de medezeggenschapsraad van de pro-school hiermee instemt. In het wetsvoorstel is reeds vastgelegd dat het gebruik van de opting out de instemming vereist van alle bevoegde gezagsorganen in het samenwerkingsverband. Het lid Van Meenen vreest echter dat pro-scholen die onderdeel zijn van een bestuur waaronder verschillende scholen vallen, niet voldoende stem hebben in de keuze voor opting out.

Tijdens het plenaire debat is benadrukt dat het praktijkonderwijs een belangrijke schoolsoort is die zichzelf heeft bewezen. Ik ben er van overtuigd dat ook de samenwerkingsverbanden deze mening delen, en vertrouw er dan ook op dat het praktijkonderwijs de stem krijgt die het verdient. Ik begrijp dat het de wens is van het lid Van Meenen om de positie van de pro-school bij de opting out extra te waarborgen. Ik laat het oordeel van dit amendement derhalve over aan uw Kamer.

Amendement Straus

Indien het amendement van het lid Ypma (Kamerstuk 33 993, nr. 12) wordt aangenomen, beschouw ik het amendement van het lid Straus als ondersteuning van mijn voorgenomen beleid. Ik laat het oordeel aan uw Kamer.

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, S. Dekker