Kamerstuk 33993-13

Gewijzigd amendement van het lid Siderius ter vervanging van nr. 7 waarmee het praktijkonderwijs niet in het passend onderwijs geïntegreerd wordt.

Dossier: Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo en pro in passend onderwijs)

Gepubliceerd: 4 maart 2015
Indiener(s): Tjitske Siderius (PvdA)
Onderwerpen: onderwijs en wetenschap voortgezet onderwijs
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33993-13.html
ID: 33993-13
Origineel: 33993-7

14,8 %
85,2 %

50PLUS

SP

Van Vliet

GrKÖ

VVD

CU

CDA

GL

GrBvK

SGP

PvdA

Klein

D66

PvdD

PVV


Nr. 13 GEWIJZIGD AMENDEMENT VAN HET LID SIDERIUS TER VERVANGING VAN DAT GEDRUKT ONDER NR. 7

Ontvangen 4 maart 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

De beweegreden komt te luiden:

Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is dat leerwegondersteunend onderwijs ondergebracht wordt in het systeem van passend onderwijs;

II

Artikel I, onderdeel B, vervalt.

III

Artikel I, onderdeel C, wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel 1, onder a, vervalt: het praktijkonderwijs of.

2. In onderdeel 2 vervalt: en het toelaatbaar verklaren van leerlingen tot het praktijkonderwijs.

3. In onderdeel 3, vervalt in onderdeel i «of tweede lid» en vervalt: respectievelijk het toelaatbaar verklaren tot het praktijkonderwijs.

4. Onderdeel 5 komt te luiden:

5. In het twaalfde lid wordt «na adviseren over» een zinsdeel ingevoegd, luidende: het beoordelen of een leerling is aangewezen op het leerwegondersteunend onderwijs of.

5. Onderdeel 6 komt te luiden:

6. In het dertiende lid wordt na «beslissingen van het samenwerkingsverband over» een zinsdeel ingevoegd, luidende: de beoordeling of een leerling is aangewezen op het leerwegondersteunend onderwijs of.

6. In onderdeel 7 vervalt: het praktijkonderwijs of.

IV

In artikel I, onderdeel D, wordt artikel 17a1 als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid vervalt.

2. Het zesde lid vervalt.

V

In artikel I, onderdeel F, vervalt: of toelaatbaar zijn tot het praktijkonderwijs.

VI

Artikel I, onderdeel G, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt: , praktijkonderwijs.

2. Het derde lid vervalt.

3. Het zevende lid vervalt.

VII

In artikel I, onderdeel H, wordt «het totaal van de bedragen, bedoeld in artikel 85b1, zesde en zevende lid,» vervangen door: het bedrag bedoeld in artikel 85b1, zesde lid.

VIII

Artikel I, onderdeel J, wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid vervalt: , praktijkonderwijs.

2. Het derde lid vervalt.

3. Het zesde lid vervalt.

IX

In artikel I, onderdeel K, wordt «het totaal van de bedragen, bedoeld in artikel 89a1, vijfde en zesde lid,» vervangen door: het bedrag, bedoeld in artikel 89a1, vijfde lid.

X

Artikel I, onderdeel O, wordt als volgt gewijzigd:

1. Het opschrift van Afdeling II komt te luiden:

Afdeling II. Overgangsrecht Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo in passend onderwijs)

2. In het opschrift van artikel 118v vervalt: en toelaatbaarheid praktijkonderwijs.

3. In artikel 118v, eerste lid, vervalt: en het toelaatbaar verklaren van leerlingen tot het praktijkonderwijs.

4. In de artikelen 118w, 118x en 118y wordt «de Wet tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs en praktijkonderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo en pro in passend onderwijs)» telkens vervangen door: de Wet tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo in passend onderwijs).

Toelichting

Dit amendement regelt dat het praktijkonderwijs (pro) niet wordt geïntegreerd met het passend onderwijs. Het praktijkonderwijs heeft een bijzondere positie binnen het onderwijsstelsel: zij leiden leerlingen op voor de arbeidsmarkt, omdat het volgen van voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) voor hen niet zal leiden tot een diploma. Ongeveer 28.000 leerlingen volgen op 180 scholen praktijkonderwijs. Dit is een beperkte en afgebakende groep leerlingen die bovendien zeer stabiel is. Het is onwenselijk dat de hoge kwaliteit van het praktijkonderwijs door samenvoeging met het passend onderwijs risico loopt. De bezuinigingen door de verevening van het budget voor zware ondersteuning in sommige samenwerkingsverbanden zetten druk op het praktijkonderwijs. Bovendien is het aandeel praktijkscholen in de samenwerkingsverbanden klein en daardoor kwetsbaar.

Wetstechnisch is dit amendement vormgegeven door het laten vervallen van de wijzigingen in dit wetsvoorstel die betrekking hebben op de integratie van het praktijkonderwijs in passend onderwijs. Hierdoor komt de wijziging in artikel 10g (onderdeel II) te vervallen. In de overige wijzigingen vervallen de verwijzingen naar het praktijkonderwijs (onderdeel III tot en met X). Voorts wordt de beweegreden aangepast (onderdeel I).

Indien dit amendement wordt aangenomen komt het opschrift te luiden: Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs in verband met de integratie van het leerwegondersteunend onderwijs in het systeem van passend onderwijs (Integratie lwoo in passend onderwijs).

Siderius