Kamerstuk 33930-X-4

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden over de slotwet Ministerie van Defensie 2013

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Defensie 2013

Gepubliceerd: 6 juni 2014
Indiener(s): Han ten Broeke (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33930-X-4.html
ID: 33930-X-4

Nr. 4 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 10 juni 2014

De vaste commissie voor Defensie, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 28 mei 2014 aan de Minister voorgelegd. Bij brief van 6 juni 2014 zijn ze door de Minister van Defensie beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Ten Broeke

De griffier van de commissie, Van Leiden

1

Wat gebeurt er met de middelen die worden vrijgegeven, wanneer de verplichtingen die niet worden aangegaan? Wat gebeurt er wanneer het budget voor deze verplichtingen wordt overschreden?

Indien het HGIS-uitgavenbudget onder artikel 1 Inzet niet volledig wordt gerealiseerd, vloeit het restant terug naar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHOS). Ook het verplichtingenbudget maakt onderdeel uit van HGIS van BHOS. Indien de verplichtingenbegroting in enig jaar wordt overschreden, wordt de verplichtingenbegroting van het jaar daarop evenredig verlaagd. Dit heeft geen directe gevolgen voor de uitgavenbegroting.

2

Wat is het oorspronkelijk begrote bedrag ter vergoeding van de inzet van de Vessel Protection Detachements (VPD's) door rederijen?

In de Ontwerpbegroting 2013 is voor de inzet van de Vessel Protection Detachments (VPD’s) € 12,3 miljoen begroot als ontvangsten van rederijen.

3

Wat zijn de operationele gevolgen van de onderrealisatie van 71,1 miljoen euro bij het project F-16 zelfbescherming? Wat zijn de overige gevolgen? Wat gebeurt er met de onderrealisatie van 71,1 miljoen euro, zal dit bedrag bijvoorbeeld overgeheveld worden naar de begroting over 2014?

Er zijn vooralsnog geen directe operationele gevolgen. Het project F-16 zelfbescherming heeft een halfjaar vertraging opgelopen in de verwervingsfase waardoor onderrealisatie is ontstaan. Hoewel de beoogde initiële capaciteit mogelijk een half jaar later beschikbaar komt, wordt het project naar verwachting binnen de geplande termijn gerealiseerd. Het bedrag dat niet in 2013 is verplicht, staat gepland om in 2014 te worden verplicht.

4

Waarom zijn de dienstverleningsactiviteiten van geneeskundige logistiek eerst voorzien op gereedstelling? Waarom heeft de realisatie van de uitgaven van de dienstverleningsactiviteiten van geneeskundige logistiek in materiële exploitatie plaatsgevonden?

Vanwege de aanpassingen van de presentatie van de Rijksbegroting onder de naam «Verantwoord Begroten» zijn budgetten herschikt. Omdat de post geneeskundige logistiek geen gereedstelling betreft, worden de uitgaven nu geboekt onder materiële exploitatie.

5

Wat zijn de oorzaken van de hogere uitgaven voor ontslagbescherming? Waren deze hogere uitgaven voor de ontslagbescherming niet voorzienbaar? Zo nee, waarom niet?

Op voorhand kon niet exact worden bepaald hoeveel medewerkers, die voor ontslagbescherming in aanmerking komen, ook daadwerkelijk daarvan gebruik zouden maken. Zij konden immers in de reorganisaties ook solliciteren op reguliere functies en een aantal van hen heeft dat met succes gedaan. Na de reorganisaties bleek dat meer medewerkers dan geraamd van de ontslagbescherming gebruik maken.

6

Hoeveel mensen maken gebruik van gelden uit het Sociaal beleidskader Defensie (SBK)?

Er maakten in 2013 ongeveer 3500 medewerkers gebruik van het Sociaal Beleidskader 2004. Dit betreft personeel dat in eerdere reorganisaties (reorganisaties die voor 2012 in gang zijn gezet) overtollig is geworden. Voor het Sociaal Beleidskader 2012 geldt dat iets minder dan 130 personen op grond van het SBK 2012 zijn ontslagen. Daarnaast werden in 2013 815 personen begeleid naar ander werk en zaten ongeveer 1140 in de ontslagbescherming.

7

Wat zijn, naast de hogere uitgaven voor de ontslagbescherming, de andere oorzaken waarom de uitgaven die betrekking hebben op SBK-gelden hoger zijn dan eerder begroot?

Medewerkers die gebruik maken van het SBK hebben gemiddeld meer dienstjaren en zijn ook ouder dan verwacht. Het gemiddeld salaris van dergelijke medewerkers is relatief hoog, waardoor de SBK-uitgaven hoger uitvallen.