Kamerstuk 33930-VIII-4

Kerncijfers 2009-2013 Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 2013

Gepubliceerd: 21 mei 2014
Indiener(s): Jet Bussemaker (minister onderwijs, cultuur en wetenschap) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33930-VIII-4.html
ID: 33930-VIII-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 mei 2014

Hierbij bied ik u met veel genoegen de achttiende editie van Kerncijfers Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan1. Kerncijfers is hét naslagwerk over de beleidsterreinen van het ministerie.

Kerncijfers verschijnt elk jaar op de derde woensdag in mei tegelijk met en ter ondersteuning van het Departementaal Jaarverslag (Kamerstuk 33 930 VIII, nr. 1).

In Kerncijfers 2009–2013 presenteert OCW de meest recente cijfers over zijn beleidsterreinen. Per onderwijssector zijn gegevens te vinden over deelnemers, instellingen, personeel, resultaten en uitgaven. Meerjaren overzichten (veelal 5 jaar) tonen aan hoe de beleidsterreinen zich ontwikkelen.

In tegenstelling tot de eerdere edities is een beschrijving van het beeld in internationaal perspectief beperkt, omdat de internationale ontwikkelingen te volgen zijn op www.trendsinbeeld.minocw.nl.

Naast het sectorbeeld bevat Kerncijfers zoals gebruikelijk een aantal jaarlijks terugkerende thema's zoals «Voortijdig schoolverlaters» en «Passend onderwijs».

Ook zijn de vaste hoofdstukken over studiefinanciering, cultuur en media, emancipatie en wetenschap terug te vinden. In het hoofdstuk over cultuur en media komt een uitgebreid aanbod cultuuruitingen voor het voetlicht. Bij wetenschap wordt ingegaan op de stand van het wetenschappelijk onderzoek. Hierbij komen onderwerpen als personeel en onderzoekers, universitair onderzoek en internationaal onderzoek aan bod. In het hoofdstuk emancipatie zijn onder andere paragrafen opgenomen over vrouwenemancipatie en genderverschillen in het onderwijs.

Dit jaar verschijnt Kerncijfers voor de laatste keer in deze vorm. In 2013 hebben OCW, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) besloten een gezamenlijke website te ontwikkelen waarmee op een efficiënte wijze de belangrijkste informatieproducten en publicaties over onderwijs kunnen worden geproduceerd en ontsloten. Ook de beleidsterreinen cultuur en wetenschap krijgen hier een plek.

Kerncijfers is een onmisbaar instrument voor iedereen die zich bezighoudt met de beleidsterreinen van OCW. Ook over de grens is er behoefte aan Kerncijfers, daarom verschijnt eind juli 2014 de Engelse versie van Kerncijfers, «Key figures 2009–2013».

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, M. Bussemaker