Kamerstuk 33930-VI-3

Memorie van toelichting

Dossier: Jaarverslag en slotwet Ministerie van Veiligheid en Justitie 2013

Gepubliceerd: 21 mei 2014
Indiener(s): Opstelten (minister justitie en veiligheid) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33930-VI-3.html
ID: 33930-VI-3

Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikelen 1 tot en met 3

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij wet vastgesteld en derhalve ook bij wet gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2013 wijzigingen aan te brengen in de departementale begrotingsstaat van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Alle uitgaven en ontvangstenmutaties groter dan € 5,0 mln. worden toegelicht. Voor de verplichtingmutaties is alleen een aanvullende aparte toelichting opgenomen als er sprake is van een opmerkelijk verschil met de uitgavenmutaties.

De Minister van Veiligheid en Justitie, I.W. Opstelten

B. BEGROTINGSTOELICHTING

Beleidsartikelen

 
   

31 Nationale Politie

2

   

32 Rechtsbijstand en rechtspleging

3

   

33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding

3

   

34 Sanctietoepassing

3

   

35 Jeugd

4

   

36 Contraterrorisme en nationaal veiligheidsbeleid

4

   

37 Vreemdelingen

5

   

Niet beleidsartikelen

6

   

91 Apparaatsuitgaven Kerndepartement

6

   

92 Nominaal en onvoorzien

7

   

93 Geheim

7

31 Nationale politie

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 8,7 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 200,3 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,2 mln. lager dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Het uitgavenkader wordt verlaagd ten gevolge van o.a. de volgende redenen:

  • VtsPN: Een deel van het budget is niet tot besteding gekomen in verband met de aanloop naar het Transitieakkoord Meldkamer eind oktober 2013 en de benoeming van de Kwartiermaker Landelijke Meldkamer per 1 januari 2014. Daarnaast zijn kosten voor externe inhuur verantwoord op het apparaatsartikel vanwege de richtlijnen van «Verantwoord Begroten». Dit budget was aanvankelijk deels geraamd op de programma uitgaven.

  • Providers: De telecomaanbieders ontvangen jaarlijks een vergoeding voor het tappen van informatie van telefoonlijnen ten behoeve van politieonderzoek. In 2013 zijn hiervoor minder kosten gemaakt dan aanvankelijk geraamd.

Verplichtingen

Met ingang van het laatste kwartaal 2013 geldt binnen VenJ aangescherpte regelgeving voor het vastleggen van verplichtingen. Conform de nieuwe richtlijnen worden verplichtingen zoveel als mogelijk aangegaan in het jaar waarin de betaling zal plaatsvinden. In 2013 zijn daarom geen verplichtingen aangegaan voor de bijdrage aan de Nationale Politie voor het jaar 2014. Hierdoor is in 2013 het verplichtingenbudget voor een groot deel niet aangesproken en bij najaarsnota voor het grootste deel al verlaagd. Nu volgt het resterende deel.

32 Rechtsbijstand en rechtspleging

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 11,6 meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 12,3 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 3 mln. lager dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Het uitgavenkader wordt verhoogd als gevolg van een betaling (ad € 14,4 mln.) op de vordering die de Raad voor Rechtsbijstand heeft op het moederdepartement.

33 Veiligheid en criminaliteitsbestrijding

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 16,3 meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 27,6 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 23,1 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Het uitgavenkader wordt verhoogd ten gevolge van onder andere de volgende redenen:

  • Apparaatsuitgaven Openbaar Ministerie (OM): de salariskosten Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) zijn gestegen door de hogere productieaantallen Mulder-zaken die onder andere zijn veroorzaakt door extra instroom handhaving trajectcontroles. Daarnaast is op de apparaatsuitgaven een besparingsverlies opgetreden door leegstaand van panden die in tegenstelling tot eerder voorzien, niet onderverhuurd zijn en ook niet door de RGD zijn teruggenomen door ontbinding van het contract.

  • Gerechtskosten: de overschrijding van de gerechtskosten wordt met name veroorzaakt door inzet van tolken en vertalers en inzet van deskundige mede in het kader van contra-expertise.

Ontvangsten

Het ontvangstenkader wordt per saldo verhoogd ten gevolge van met name de volgende redenen:

  • Verbeurd Verklaringen: er is een hoger resultaat behaald als gevolg van de zaak Deuss die in 2013 tot inning is gekomen.

  • Boeten en transacties: de ontvangsten zijn lager dan geraamd, voornamelijk vanwege de lager dan verwachte in- en uitstroom op WAHV-zaken.

34 SANCTIETOEPASSING

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 85,3 meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 109,8 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 93,1 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Het uitgavenkader wordt verhoogd ten gevolge van o.a. de volgende redenen:

  • Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): het budgettaire resultaat 2012 van het agentschap DJI dat reeds bij de tweede suppletoire begroting als saldopost is opgenomen wordt bij de verantwoording gebruteerd en verdeeld over de artikelen waarop de bijdrage aan DJI wordt geboekt. Dit om het budgettaire resultaat 2012 in overeenstemming te brengen met de producten van het agentschap DJI. Dit houdt in dat bij de slotwet de uitgaven op dit artikel met € 20,3 mln. worden verhoogd en de ontvangsten op artikel 34 en 35 gezamenlijk met eveneens € 20,3 mln. worden verhoogd.

  • Centraal Justitieel Incassobureau: het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn verhoogd met € 69,6 mln. Het betreft de comptabele verantwoording van de ontvangen vergoeding voor administratiekosten bij boeten en transacties. Deze ontvangsten zijn beschikbaar gesteld aan het Centraal Justitieel Incassobureau ter dekking van de gemaakte kosten.

Verplichtingen

Het verplichtingenkader wordt verhoogd ten gevolge van o.a. de volgende redenen:

  • Slachtofferhulp Nederland (SHN): de subsidieverplichting voor 2014 is in 2013 in de verplichtingenadministratie opgenomen conform de verplichtingenvoorschriften.

  • Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn verhoogd. Zie de inhoudelijke toelichting bij de uitgaven.

  • Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB): het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn verhoogd. Zie de inhoudelijke toelichting bij de uitgaven.

Ontvangsten

Het ontvangstenkader is verhoogd als gevolg van desalderingen in relatie tot Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Zie de inhoudelijke toelichting bij de uitgaven.

35 JEUGD

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 1,8 minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 20,5 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 4 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Op dit artikel hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die een toelichting behoeven.

36 Contraterrorisme en nationaal veiligheidsbeleid

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 8 mln. meer uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 81,3 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 0,2 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Het uitgavenkader wordt verhoogd omdat bij het opstellen van de begroting 2013 in de nieuwe opzet voor verantwoord begroten abusievelijk teveel is begroot bij de apparaatsuitgaven en te weinig bij de programma-uitgaven. Tevens is in 2013 een bedrag betaald ten behoeve van de achterstallige lumpsum bijdrage 2012.

Verplichtingen

Het verplichtingenkader wordt verhoogd omdat de verplichtingen voor de Brede Doeluitkering Rampenbestrijding (BDUR) 2014 en Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) zijn opgenomen in de verplichtingenadministratie 2013 conform het verbeterplan financieel beheer. De kasuitgave vindt plaats in 2014.

37 Vreemdelingen

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 16 mln. minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 73,5 mln. minder aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 27,5 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven

Het uitgavenkader wordt verlaagd ten gevolge van o.a. de volgende redenen:

  • Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA): De asielinstroom is de tweede helft van 2013 gestegen, met name door een stijging van asielzoekers met de Syrische nationaliteit en nareizigers uit Somalië. De verhoogde asielinstroom heeft geleid tot een extra overheveling van ODA-middelen in de tweede suppletoire wet vanuit Buitenlandse Zaken voor eerstejaars asielopvang. De met de in de tweede helft van 2013 verhoogde asielinstroom samenhangende opvangkosten lopen echter gedeeltelijk door in 2014. De onderuitputting (ad € 18,7 mln.) op dit budget wordt dan ook toegevoegd aan de asielreserve om deze opvangkosten in latere jaren te bekostigen.

  • Identiteitsmanagement en Immigratie (IDMI): het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader zijn verhoogd met € 9,8 mln. als gevolg van uitgevoerde werkzaamheden voor derden. Het betreft vergoedingen vanuit Schiphol in het kader van samenwerkingsprojecten en de ketenpartners t.b.v. de informatievoorziening.

  • Kleinere mutaties (– € 7mln.): naast bovengenoemde mutaties heeft op dit artikelonderdeel een aantal kleinere mutaties plaatsgevonden zoals o.a.:

    • programma Vernieuwing Grensmanagement: een aantal projecten zijn naar voren geschoven omdat de programmadirectie voornamelijk projectmatig werkt;

    • versterking vreemdelingenketen: in 2013 zijn minder subsidies verstrekt dan begroot doordat niet alle aanvragen tijdig verwerkt kon worden;

    • terugkeer vreemdelingen: een tweetal subsidies zijn vrijgevallen.

Verplichtingen

Het verplichtingenkader wordt verlaagd door twee oorzaken. Enerzijds leidt de onderuitputting in de uitgaven voor eenzelfde onderuitputting in de verplichtingen. Daarnaast is sprake van een technische mutatie. Vanaf 2014 boekt VenJ de verplichting met betrekking de bijdrage aan een agentschap of ZBO in het jaar van de uitgave. Voor deze nieuwe werkwijze is het verplichtingenbudget bij de tweede suppletoire begroting 2013 al grotendeels afgeboekt. Nu wordt het restant afgeboekt.

Ontvangsten

Het ontvangstenkader wordt verhoogd als gevolg van o.a. de volgende redenen:

  • Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA): de afrekening 2012 wordt op basis van de realisatie van de opvang met de opdrachtgever afgerekend, dit is conform de begrotingsafspraken met het COA. Over 2012 moest het COA terugbetalen aan VenJ vanwege een lagere instroom in 2012 en dus een lagere bezetting, dan verwacht.

  • Identiteitsmanagement en Immigratie (IDMI): het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader wordt verhoogd voor uitgevoerde werkzaamheden voor derden. Zie de inhoudelijke toelichting bij de uitgaven.

  • Dienst Terugkeer en Vertrek (DTenV): betreft afrekeningen van Europese subsidies die door de DTenV worden ontvangen. De uitgaven die daarmee samenhangen zijn in eerdere jaren uit de reguliere begroting van DTenV bekostigd. De middelen zijn uitgegeven om de terugkeer van vreemdelingen naar land van herkomst te stimuleren. De uitgaven worden projectmatig uitgevoerd en afgerekend. De meer ontvangsten zullen aan de asielreserve worden toegevoegd.

NIET-BELEIDSARTIKELEN

91 Algemeen

Op dit artikel is ten opzichte van de najaarsnota in 2013 € 11,7 minder uitgegeven dan begroot en is voor een bedrag van € 40,5 mln. meer aan verplichtingen aangegaan. De ontvangsten zijn € 10 mln. hoger dan bij najaarsnota begroot.

Toelichting

Uitgaven:

Het uitgavenkader wordt verlaagd omdat bij het betrekken van de Nieuwbouw werd verwacht dat het DC (Diensten Centrum) meer kosten zou maken. De ramingen zijn echter heel behoedzaam gebleken waardoor het DC zijn budget niet volledig heeft uitgeput.

Ontvangsten

Justitiële Informatiedienst (JustID): het uitgavenkader, verplichtingenkader en ontvangstenkader wordt verhoogd vanwege vergoedingen door derden voor uitgevoerde opdrachten, zoals het beheer van systemen.

92 Nominaal en onvoorzien

Toelichting

Op dit artikel hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die een toelichting behoeven.

93 Geheime uitgaven

Toelichting

Op dit artikel hebben zich geen wijzigingen voorgedaan die een toelichting behoeven.