Kamerstuk 33930-IIA-3

Memorie van toelichting

Dossier: Jaarverslag en slotwet Staten-Generaal 2013

Gepubliceerd: 21 mei 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33930-IIA-3.html
ID: 33930-IIA-3

Nr. 3 MEMORIE VAN TOELICHTING

A. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ HET WETSVOORSTEL

Wetsartikel 1

De begrotingsstaten die onderdeel zijn van de Rijksbegroting, worden op grond van artikel 1, derde lid, van de Comptabiliteitswet 2001 elk afzonderlijk bij de wet vastgesteld en derhalve ook gewijzigd. Het onderhavige wetsvoorstel strekt ertoe om voor het jaar 2013 wijzigingen aan te brengen in de departementale begrotingsstaat van Staten-Generaal (IIA).

De in de begrotingsstaten opgenomen begrotingsartikelen worden in onderdeel B van deze memorie van toelichting toegelicht.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

B. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING BIJ DE BEGROTINGSARTIKELEN (SLOTWETMUTATIES)

1. BELEIDSARTIKELEN

Beleidsartikel 1. Wetgeving en controle Eerste Kamer

De totale uitgaven zijn € 1,7 mln lager dan voorzien bij Najaarsnota. Hiervoor zijn diverse oorzaken:

Door invoering van de Werkkostenregeling (WKR) per 1 januari 2013, zijn de uitgaven op het artikelonderdeel «Vergoedingen voorzitter en leden Eerste Kamer» ca. € 1 mln. lager uitgevallen dan begroot. Daarnaast komen diverse projecten pas tot uitvoering in 2014. Dit heeft geleid tot minder advisering/opdrachtverlening dan voorzien (ad. € 0,5 mln.). Ook de fractie-ondersteuning, catering, websitekosten en aanschaf/vervanging investeringsgoederen vallen lager uit.

Beleidsartikel 2. Uitgaven ten behoeve van (oud) leden Tweede Kamer en leden Europees Parlement

Als gevolg van de ingevoerde werkkostenregeling zijn de uitgaven binnen het artikelonderdeel «reis- en overige kosten van de leden» ca. € 3,3 mln. lager uitgevallen. Hier staat een overschrijding op het artikelonderdeel «pensioenen en wachtgelden» tegenover. Deze wordt veroorzaakt door de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 en het daarmee samenhangende grotere beroep op de wachtgeldregeling door de oud-leden. Per saldo vallen de uitgaven ca. € 2,3 mln. lager uit.

Beleidsartikel 3. Wetgeving en controle Eerste Kamer

In 2013 waren er minder terugontvangsten van de fractiekosten ten opzichte van de bevoorschotting, dit hangt wellicht samen met de Tweede Kamerverkiezingen in 2012.