Gepubliceerd: 18 mei 2015
Indiener(s): Lodewijk Asscher (viceminister-president , minister sociale zaken en werkgelegenheid) (PvdA)
Onderwerpen: organisatie en beleid sociale zekerheid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33809-9.html
ID: 33809-9

Nr. 9 NOTA NAAR AANLEIDING VAN HET VERSLAG

Ontvangen 19 mei 2015

Mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken wil ik de leden van de fracties van de VVD en de PvdA danken voor de inbreng op het voorliggende wetsvoorstel tot goedkeuring van het op 15 juni 2005 te ’s-Gravenhage tot stand gekomen Verdrag inzake sociale zekerheid tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Chili houdende herziening van het Verdrag inzake sociale zekerheid tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Republiek Chili, getekend te Santiago op 10 januari 1996 (Trb. 2005, 194).

Met belangstelling heb ik kennisgenomen van de vragen en opmerkingen van de leden van de fracties van de VVD en de PvdA. Deze leden geven aan nog enkele vragen en opmerkingen te hebben bij dit wetsvoorstel. In deze nota naar aanleiding van het verslag wordt ingegaan op de vragen en opmerkingen over het onderhavige wetsvoorstel.

De leden van de VVD-fractie hebben vragen in verband met de recente aanpassingen in de export van uitkeringen. Deze leden vragen of de kinderbijslag en het kindgebonden budget per 1 januari 2015 niet langer worden geëxporteerd naar Chili met het in werking treden van de Wet herziening exportbeperking kinderbijslag.

Met de inwerkingtreding van de Wet herziening exportbeperking kinderbijslag op 1 januari 2015 kan voor kinderen die wonen in Chili op basis van het verdrag geen nieuw recht meer ontstaan op kinderbijslag of kindgebonden budget. Bestaande rechten worden in overeenstemming met de Wet herziening export kinderbijslag beëindigd na een overgangstermijn van zes maanden op 1 juli 2015. In 2013 is voor 24 kinderen kinderbijslag geëxporteerd naar Chili ter grootte van € 18.000 en (op grond van de beschikbare gegevens) voor 11 kinderen kindgebonden budget ter grootte van € 8.0001.

De leden van de VVD-fractie merken voorts op dat op 27 november 2014 de motie Schut-Welkzijn/Dijkgraaf is aangenomen waarin de regering is gevraagd om in beeld te brengen hoe de export van de WGA-uitkering naar het buitenland onmogelijk kan worden gemaakt. De leden vragen of het verdrag met Chili op een wijziging in de export van uitkeringen als de WGA anticipeert.

De onderhandelingen over de voorliggende verdragswijziging waren afgerond ruim voordat de motie Schut-Welkzijn/Dijkgraaf werd aangenomen. Deze verdragswijziging anticipeert dan ook niet op de export van de WGA-uitkering. De regering zal nog terugkomen op de motie.

De leden van de PvdA-fractie hebben vragen over wat de herziening van het verdrag materieel inhoudt. Deze leden vragen hoeveel mensen de gevolgen ervaren van de verdragsherziening en wat deze gevolgen inhouden.

Zoals hiervoor aangegeven heeft de verdragswijziging geen gevolgen voor de export van kinderbijslag en kindgebonden budget. Deze export stopt op 1 juli 2015 op basis van de Wet herziening exportbeperking kinderbijslag.

De verdragswijziging heeft gevolgen voor de export van toeslagen op grond van de Toeslagenwet, Wajong- en Ziektewetuitkeringen. De materiële gevolgen van de verdragswijziging worden hierna schematisch weergegeven. De meest recente beschikbare cijfers gaan over 2013.

 

Exportcijfers (2013)

Nieuwe export mogelijk na verdragswijziging?

Overgangsrecht bestaande export

Toeslagenwet

4 gerechtigden ter grootte van € 32.000

Nee

Eerbiediging van bestaande rechten.

Wet Wajong

0

Nee, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie1

n.v.t., omdat er op dit moment geen Wajong-gerechtigden wonen in Chili.

Ziektewet

02

Ja

n.v.t., omdat er op dit moment geen Ziektewet-gerechtigen wonen in Chili.

X Noot
1

In een bijzondere situatie kan op basis van nationale wetgeving een nieuw recht ontstaan op de Wajong-uitkering. Dit kan op grond van de hardheidsclausule in de Wet Wajong. Deze wordt toegepast als het stopzetten van de uitkering bij het wonen buiten Nederland zou leiden tot «onbillijkheid van overwegende aard».

X Noot
2

Op dit moment worden geen uitkeringen op grond van de Ziektewet geëxporteerd naar Chili. In de afgelopen vijf jaar is deze uitkering in 2011 voor 1 persoon geëxporteerd.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher