Kamerstuk 33805-VII-4

Uitvoering begroting 2013 (uitgaven) van de Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten (IIB), Koninkrijksrelaties (IV), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inclusief Wonen en Rijksdienst (VII), het Gemeentefonds (B) en het Provinciefonds (C)

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) en van de begrotingsstaten van Wonen en Rijksdienst (XVIII) voor het jaar 2013 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Gepubliceerd: 18 december 2013
Indiener(s): Stef Blok (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (VVD), Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33805-VII-4.html
ID: 33805-VII-4

Nr. 4 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VOOR WONEN EN RIJKSDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 december 2013

Hierbij informeren wij uw Kamer, vooruitlopend op de Slotwet 2013, over enkele zaken die in de realisatie van de begroting 2013 (uitgaven) raken aan het artikelniveau in de begrotingen van de Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten (IIB), Koninkrijksrelaties (IV), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, inclusief Wonen en Rijksdienst (VII), het Gemeentefonds (B) en het Provinciefonds (C).

Renovatie Gouverneurswoning Curaçao (begroting Overige Hoge Colleges van Staat en Kabinetten, artikel 7. Kabinet van de Gouverneur van Curaçao)

Het noodzakelijke groot onderhoud aan de gouverneurswoning op Curaçao is vertraagd. De hiervoor gereserveerde middelen (0,3 miljoen euro) komen in 2013 niet meer tot besteding en schuiven door naar 2014.

Lopende Inschrijving Curaçao (begroting Koninkrijksrelaties, artikel 2. Samenwerkingsmiddelen)

Curaçao heeft op 16 september een lening uitgegeven waarop Nederland, conform de procedure voor de lopende inschrijving vastgelegd in de Rijkswet financieel toezicht, heeft ingeschreven. De lening van NAf 59.974.632,- (omgerekend 25,2 miljoen euro) is integraal aan Nederland toegewezen. Hoewel de lening in het geheel van de staatsschuld opgaat, vindt verwerking conform geldende afspraken plaats via de begroting van Koninkrijksrelaties (IV) om de beleidsmatige verantwoordelijkheid van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) voor de lopende inschrijving gestalte te geven.

Lage Loonschalen (begroting BZK/WenR, artikel 8. Kwaliteit Rijksdienst)

Bij de afrekening van het aan De Werkmaatschappij verstrekt voorschot van 10,5 miljoen euro voor de werkzaamheden voor de Digitale Werkomgeving Rijk (DWR), is gebleken dat de door De Werkmaatschappij gemaakte kosten op 10 miljoen euro zijn uitgekomen.

De Werkmaatschappij is toegestaan het saldo van 0,533 miljoen euro aan te wenden voor de gemaakte kosten bij de werkzaamheden ter invulling van de afspraken uit het Regeerakkoord over de inzet van medewerkers in de lage loonschalen bij de rijksdienst.

Nationaal Energiebespaarfonds (begroting BZK/WenR, Artikel 4. Woonomgeving en bouw)

Het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF) gaat begin 2014 van start (zie ook brief van 29 november 2013, Kamerstuk 30 196, nr. 227). Voor het NEF was in 2013 50 miljoen euro gereserveerd. Dit bedrag komt in 2014 tot betaling.

Opdrachtgeverschap Rijkskantoren (begroting BZK/WenR, artikel 8. Kwaliteit Rijksdienst)

De Programmadirectie Opdrachtgeverschap Rijkskantoren (POR) voert projecten uit namens andere partijen binnen het Rijk. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is opdrachtgever voor de renovatie van het voormalig VROM-gebouw aan de Rijnstraat 8. Dit leidt tot een overheveling van 55.000 euro van de begroting van I&M naar de begroting van BZK.

Scholenbouwwaaier (begroting BZK/WenR, artikel 9. Uitvoering Rijkshuisvesting)

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen draagt bij aan de scholenbouwwaaier. Dit is een initiatief van het Atelier rijksbouwmeester en komt voort uit het adviesrapport «Gezond en goed- scholenbouw in topconditie». Dit leidt tot een overheveling van 50.000 euro van de begroting van OC&W naar de begroting van BZK.

Abdicatie (begroting BZK, Artikel 1. Openbaar bestuur en democratie / Gemeentefonds)

Met de Vereniging Nederlandse Gemeenten en het Interprovinciaal overleg is afgesproken dat provincies en gemeenten bijdragen aan de festiviteiten in verband met de abdicatie, ten behoeve van de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging.

Bij Najaarsnota 2013 is de bijdrage van provincies al verwerkt in de begroting. De bijdrage van de gemeenten leidt nog tot een overheveling van 0,2 miljoen euro van het Gemeentefonds naar de begroting van BZK.

Departementale Herindeling (begroting BZK, artikel 12. Algemeen)

Als gevolg van de departementale herindeling wordt 34.000 euro overgeheveld van de begroting van BZK naar de begroting van VenJ.

Onderzoek Decentralisatie Vrouwenopvang (Gemeentefonds)

De kosten voor het onderzoek naar de decentralisatie van de vrouwenopvang worden gedeeld tussen het Ministeries van BZK en VWS. Dit leidt tot een overheveling van 52.000 euro van de begroting van VWS naar het Gemeentefonds.

Spoorwegtraject Roosendaal (Gemeentefonds)

Voor het verbeteren van het spoorwegtraject Roosendaal stelt de Minister van Infrastructuur en Milieu 5 miljoen euro beschikbaar. Dit leidt tot een overheveling van de begroting van I&M naar het Gemeentefonds.

De hiervoor genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2013 en maken geen onderdeel uit van de ramingen zoals opgenomen in de Tweede Suppletoire begrotingen 2013. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2013, in de Slotwet 2013 worden verwerkt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok