Kamerstuk 33805-F-3

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden inzake Wijziging van de begrotingsstaat van het Diergezondheidsfonds (F) voor het jaar 2013 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Dossier: Wijziging van de begrotingsstaat van het Diergezondheidsfonds voor het jaar 2013 (wijziging samenhangende met de Najaarsnota)

Gepubliceerd: 12 december 2013
Indiener(s): Mariƫtte Hamer (PvdA)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33805-F-3.html
ID: 33805-F-3

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 13 december 2013

De vaste commissie voor Economische Zaken, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 5 december 2013 voorgelegd. Bij brief van 12 december 2013 zijn ze door de minister van Economische Zaken beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie, Hamer

De adjunct-griffier van de commissie, Van de Wiel

1

De begroting van het Diergezondheidsfonds wordt verhoogd met € 3,2 mln, deze verhoging betreft bestrijdingsmaatregelen van uitbraken Aviaire Influenza (AI) (€ 1,7 mln) en de aanschaf van MKZ-vaccins (€ 1,45 mln). Hiertegenover staan ontvangsten van de productschappen en Economische Zaken van dezelfde omvang, welk deel van € 3,2 mln wordt ter beschikking gesteld door de productschappen en welk deel door Economische Zaken?

De uitgaven voor bestrijdingsmaatregelen van uitbraken Aviaire Influenza (AI) ad € 1,7 mln worden voor 100% doorberekend aan het Productschap Pluimvee en Eieren. De extra kosten samenhangende met de aanschaf van MKZ-vaccins ad € 1,45 mln worden op basis van een 50/50 verdeling gefinancierd door zowel de productschappen en als door het ministerie van Economische Zaken.

2

Waarom zijn de uitgaven voor bestrijdingsmaatregelen van uitbraken AI hoger dan eerder begroot?

3

Is er voor de begroting van 2014 rekening gehouden met eenzelfde aantal uitbraken van AI als in 2013 heeft plaatsgevonden?

Uitgaven voor bestrijdingsmaatregelen AI zijn niet begroot, omdat het optreden van uitbraken niet te voorzien is. Daardoor komen de kosten voor uitbraken altijd bovenop de begrote uitgaven.

4

Waarom is er in 2013 meer uitgegeven aan de aanschaf van MKZ-vaccins als vooraf begroot?

Met ingang van 2013 zijn twee nieuwe, duurdere contracten gesloten voor de levering van MKZ-vaccins. De beide producenten verzorgen tezamen een noodvoorraad van 8 stammen MKZ-vaccins van elk 1,6 mln doses. De hogere kosten ten opzichte van voorgaande jaren worden verklaard door de marktsituatie ten tijde van de aanbesteding en de eisen waar de marktpartijen aan dienen te voldoen, zoals de mogelijkheid om vaccins direct en in meerdere varianten uit voorraad te kunnen leveren.