Kamerstuk 33802-13

Amendement van het lid Albert de Vries dat ervoor zorgt dat ze positie van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut in de wet verankerd blijft

Dossier: Regels omtrent de overheidszorg op het gebied van meteorologie en seismologie (Wet taken meteorologie en seismologie)

Gepubliceerd: 17 juni 2015
Indiener(s): Albert de Vries (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33802-13.html
ID: 33802-13

48,0 %
52,0 %

CU

GL

SP

VVD

PvdA

Klein

Houwers

GrBvK

PvdD

PVV

GrKÖ

CDA

SGP

D66

50PLUS

Van Vliet


Nr. 13 AMENDEMENT VAN HET LID ALBERT DE VRIES

Ontvangen 17 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 4 wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 2a. KONINKLIJK NEDERLANDS METEOROLOGISCH INSTITUUT

Artikel 4a

De taken bedoeld in artikel 3, eerste lid, worden uitgevoerd door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.

Toelichting

Dit amendement zorgt ervoor dat de positie van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in de wet verankerd blijft. Wel blijft de Minister op grond van artikel 3, eerste lid, een zorgplicht houden voor de taken die onder zijn verantwoordelijkheid vallen. Het KNMI verstrekt belangrijke informatie voor het veiligheidsbeleid en het voorkomen of beperken van hinder, gevaar, schade of letsel. Het is cruciaal dat deze informatie betrouwbaar en eenduidig is. Het kabinet erkent de exclusieve kwaliteiten van het KNMI en zegt niet van plan te zijn om de basistaken via een andere weg te regelen. Het wetsvoorstel zet echter de deur open om zonder tussenkomst van de Tweede Kamer taken die nu bij het KNMI liggen, bij andere partijen neer te leggen en (delen van) het KNMI te privatiseren. Met de voorgestelde wijziging wordt dit voorkomen en blijft het KNMI volgens de wet het aangewezen instituut voor publieke taken op het gebied van meteorologie zoals vastgelegd in artikel 3, eerste lid. Dit conform het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State.

Albert de Vries