Kamerstuk 33802-12

Amendement van het lid Albert de Vries dat ertoe leidt dat bestuursorganen, zoals waterschappen, gemeenten en veiligheidsregio’s worden verplicht om bij maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt weersinformatie af te nemen bij de Minister

Dossier: Regels omtrent de overheidszorg op het gebied van meteorologie en seismologie (Wet taken meteorologie en seismologie)

Gepubliceerd: 17 juni 2015
Indiener(s): Albert de Vries (PvdA)
Onderwerpen: bestuur organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33802-12.html
ID: 33802-12

Nr. 12 AMENDEMENT VAN HET LID ALBERT DE VRIES

Ontvangen 17 juni 2015

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

Na artikel 4 wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd, luidende:

HOOFDSTUK 2a. BESTUURSORGANEN EN OPENBARE LICHAMEN

Artikel 4a

Bestuursorganen nemen de ondersteuning, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel e, af bij Onze Minister indien sprake is van verwacht of werkelijk maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt.

Toelichting

Dit amendement wijziging leidt ertoe dat bestuursorganen, zoals waterschappen, gemeenten en veiligheidsregio’s worden verplicht om bij maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke rol speelt weersinformatie af te nemen bij de Minister. In het huidige wetsvoorstel is wel geregeld dat de Minister bestuursorganen op verzoek moet ondersteunen, maar is geen afnameplicht voor bestuursorganen opgenomen. Hierdoor ontstaat de situatie waarin bestuursorganen bij verwacht of werkelijk maatschappij-ontwrichtend weer of calamiteiten waarbij het weer een belangrijke speelt van andere weersinformatie gebruik kunnen maken dan de rijksoverheid en Rijksdiensten zoals Rijkswaterstaat. Door het gebruik van verschillende weersinformatie kunnen coördinatie- en inschattingsproblemen ontstaan bij de hulpverlening in het geval van calamiteiten. Dit amendement helpt dat te voorkomen.

Albert de Vries