Kamerstuk 33798-9

Amendement van het lid Bisschop dat regelt dat bestuursdwang ook mogelijk is indien de gemeente een ernstig vermoeden heeft dat sprake is van telen, bereiden, bewerken, verwerken of vervaardigen van middelen als beschreven in de Opiumwet

Dossier: Wijziging van de Woningwet in verband met het versterken van het handhavingsinstrumentarium

Gepubliceerd: 3 maart 2014
Indiener(s): Roelof Bisschop (SGP)
Onderwerpen: huisvesting organisatie en beleid
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33798-9.html
ID: 33798-9

24,7 %
75,3 %

CU

SGP

50PLUS

D66

CDA

Bontes

PvdA

VVD

PVV

GL

PvdD

SP


Nr. 9 AMENDEMENT VAN HET LID BISSCHOP

Ontvangen 3 maart 2014

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

I

In de beweegreden wordt na «in de Woningwet» ingevoegd «en de Opiumwet» en wordt na «in die Woningwet» ingevoegd: en van de bevoegdheid van de burgemeester op grond van de Opiumwet.

II

Na artikel II wordt een artikel ingevoegd, luidende:

ARTIKEL IIA

In artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet, wordt na «verkocht,» ingevoegd: geteeld, bereid, bewerkt, verwerkt, vervaardigd.

Toelichting

Ten aanzien van de in de Opiumwet bedoelde middelen blijkt het handhavingsinstrumentarium tekort te schieten. In geval van gevaarzetting of van het verkopen, afleveren of verstrekken van deze middelen kan door de gemeente bestuursdwang worden toegepast. Die mogelijkheid is echter niet van toepassing op de overige in de Opiumwet opgenomen verboden handelingen. Wanneer geen sprake is van gevaarzetting kan bestuursdwang niet worden toegepast in situaties waarin de gemeente een ernstig vermoeden heeft dat sprake is van telen, bereiden, bewerken, verwerken of vervaardigen. Het betreft situaties waarin bijvoorbeeld losse henneptoppen worden aangetroffen of (onderdelen van) het voor het kweken benodigde instrumentarium te vinden zijn. Dit amendement regelt dat bestuursdwang ook mogelijk is in die situaties.

Indien dit amendement wordt aangenomen wordt in het opschrift van het wetsvoorstel na «Woningwet» ingevoegd: en de Opiumwet.

Bisschop