Kamerstuk 33750-XIII-37

Amendement van de leden Gesthuizen en Van Gerven over het oormerken van budget voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 7 november 2013
Indiener(s): Sharon Gesthuizen (GL), Henk van Gerven
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XIII-37.html
ID: 33750-XIII-37

Nr. 37 AMENDEMENT VAN DE LEDEN GESTHUIZEN EN VAN GERVEN

Ontvangen 7 november 2013

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

De begrotingsstaat wordt als volgt gewijzigd:

I

In artikel 12 Een sterk innovatievermogen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verlaagd met € 8.000 (x € 1.000).

II

In artikel 12 Een sterk innovatievermogen worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 8.000 (x € 1.000).

Toelichting

Er is een groot potentieel aan innovatief onderzoek op het gebied van vervanging van dierproeven. Dierproeven vinden nog veel plaats en zijn relatief kostbaar. Vervangende technieken vertegenwoordigen dus een grote marktwaarde. Vooral als de vervangende proeven dan ook nog eens accurater en dus beter zijn. Helaas zijn er te weinig financieringsstromen om het potentieel tot wasdom te doen komen. Er is veel nieuwe ontluikende technologie. Volgens ZonMW zou het aantal dierproeven exponentieel kunnen afnemen als er flink meer geld in onderzoek ter vervanging van dierproeven gestoken wordt, te beginnen met 12 miljoen in 2014. Met een budget van 12 tot 14 miljoen per jaar zou in 2025 een afname van het aantal proefdieren van 25% bereikt kunnen worden. Als het budget na 2014 oploopt zou zelfs een afname van 40% in 2025 bereikt kunnen worden. Vanwege het marktpotentieel, het vernieuwende karakter en de onderbenutting van onderzoekstalent past dit goed onder het topsectorenbeleid. Nederland zou dan marktleider in alternatieve technieken voor dierproeven kunnen worden. Er ligt een groot marktpotentieel en innovatiekansen liggen voor het grijpen. Wel is flexibiliteit in het percentage cofinanciering bedrijfsleven gewenst bij deze specifieke, sterk in ontwikkeling zijnde tak van sport gewenst. Artikel 12 van de begroting Economische Zaken heeft betreffende leningen en subsidies een budgetflexibiliteit van 42%. Acht miljoen hiervan wordt met dit amendement geoormerkt voor onderzoek naar alternatieven voor dierproeven, waarbij het uitgangspunt is dat dit in volgende jaren wordt voortgezet.

Gesthuizen Van Gerven