Kamerstuk 33750-XIII-127

Jaarverslag 2013 van Staatstoezicht op de Mijnen

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 14 juli 2014
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XIII-127.html
ID: 33750-XIII-127

Nr. 127 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 juli 2014

Hierbij bied ik uw Kamer het jaarverslag 2013 van Staatstoezicht op de Mijnen aan1.

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de inspectiedienst die onder mijn verantwoordelijkheid toezicht houdt op de naleving van wettelijke regelingen die van toepassing zijn op het opsporen, winnen en transporteren delfstoffen, het opslaan van stoffen en het winnen van aardwarmte.

Het jaarverslag geeft inzicht in de wijze waarop SodM haar toezicht in 2013 heeft uitgevoerd, de samenwerking van SodM met andere toezichthouders nationaal en internationaal en het presteren van SodM zelf.

In haar jaarverslag doet SodM een drietal aanbevelingen. Zij pleit er voor om op land grotendeels dezelfde veiligheidseisen te hanteren als op zee, om de financiële draagkracht van vergunninghouders strenger te toetsen en om een landelijk risicobeleid op te stellen voor calamiteiten met grotere gevolgen, zoals aardbevingen.

De eerste aanbeveling wordt meegenomen in het wetsvoorstel ter implementatie van de offshore safety richtlijn (2013/30/EU) dat nu bij de Raad van State ligt. Voorgesteld wordt om een deel van de maatregelen, die krachtens de richtlijn alleen op zee hoeven te gelden, ook te laten gelden voor installaties en putten op land. Ik verwacht dat ik dit wetsvoorstel dit najaar aan uw Kamer kan aanbieden.

Ook de financiële draagkracht van vergunninghouders wordt deels meegenomen in dit wetsvoorstel. In het kader van de implementatie van de offshore safety richtlijn worden de eisen aan de financiële draagkracht van vergunninghouders op zee al aangescherpt. Ik onderzoek nu of het wenselijk is om de eisen voor financiële draagkracht ook aan te scherpen voor vergunningen op land. In dat geval zal de Mijnbouwwet ook op dit punt worden aangescherpt.

De aanbeveling om te komen tot een landelijk risicobeleid voor calamiteiten met grote gevolgen wordt opgepakt in een interdepartementale werkgroep onder leiding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Deze werkgroep werkt een coherente visie uit op risicobeleid en de verantwoordelijkheid van de overheid daarin. Deze visie kan vervolgens worden toegepast op concrete cases, zoals de risico’s rondom de gaswinning in Groningen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp