Kamerstuk 33750-XIII-115

Reactie op het bericht “Overheid is hardleerse wanbetaler; Ombudsman start meldpunt voor mkb'ers”

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 10 februari 2014
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XIII-115.html
ID: 33750-XIII-115

Nr. 115 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2014

In de procedurevergadering van de vaste commissie voor Economische Zaken van 4 december 2013 is verzocht om een reactie op het bericht «Overheid is hardleerse wanbetaler; Ombudsman start meldpunt voor mkb'ers» uit de Telegraaf d.d. 4 december jl.

Verder heeft de vaste commissie gevraagd om een update inzake een Ombudsman voor ondernemers, alsmede een stand van zaken over tijdig betalen door de overheid (inclusief de decentrale overheden en aan de overheidverbonden organisaties, zoals ZBO's).

Vanuit mijn Ministerie worden op dit moment verschillende acties uitgevoerd die betrekking hebben op tijdige betaling door de overheid. Allereerst heb ik, naar aanleiding van genoemde berichtgeving, contact opgenomen met de ombudsman. Het meldpunt, waar in de berichtgeving over wordt gesproken, was geopend tot en met januari 2014. De meldingen die hier de afgelopen tijd zijn binnengekomen worden op dit moment geanalyseerd.

Daarnaast ben ik, naar aanleiding van de motie Schouten en Ziengs (Kamerstuk 33 750 XIII, nr. 31) samen met mijn collega van BZK in overleg met de VNG om te bezien op welke wijze het betaalgedrag door lagere overheden verbeterd kan worden. Verder is in de afgelopen maand de uitvraag voor de jaarrapportage bedrijfsvoering van het rijk van start gegaan. Deze jaarrapportage, die ingaat op het betaalgedrag van het rijk over 2013, zal naar verwachting in mei afgerond worden.

In verband met deze lopende acties, zal ik uw Kamer uiterlijk 1 juni berichten over de veelal samenhangende, bevindingen en de mogelijk te nemen maatregelen.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp