Kamerstuk 33750-XIII-109

Uitvoering van de motie van het lid Öztürk over een verdere uitrol van een digitaal kenniscentrum voor de ambachten

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken (XIII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 22 januari 2014
Indiener(s): Henk Kamp (minister economische zaken) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiën
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-XIII-109.html
ID: 33750-XIII-109

Nr. 109 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 januari 2014

Tijdens de behandeling in uw Kamer van de begroting van het Ministerie van Economische Zaken op 5 november 2013 is een motie aangenomen inzake een digitaal kenniscentrum voor de ambachten (Kamerstuk 33 750 XIII, nr. 24). Onderstaand geef ik aan op welke wijze de regering uitvoering geeft aan deze motie.

Motie over digitaal kenniscentrum voor de ambachten

In de motie wordt de regering verzocht om te bezien of een digitaal kenniscentrum voor de ambachten kan worden ondersteund vanuit de subsidieregeling cofinanciering Sectorplannen.

Om deze motie uit te voeren heeft overleg plaats gevonden tussen het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) en de Ministeries van Economische Zaken en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarbij is gebleken dat een digitaal kenniscentrum voor de ambachten inhoudelijk past binnen de doelstellingen van de regeling voor de Sectorplannen. Ook is het HBA door het team sectorplannen van SZW geadviseerd over de manier waarop een kansrijke aanvraag kan worden opgesteld.

Het HBA heeft vervolgens laten weten dat het HBA daarom in de volgende aanvraagperiode die start op 1 april 2014 een aanvraag zal indienen.

Wel heeft het HBA aangegeven dat het mogelijk problematisch is om aan de randvoorwaarden van de regeling te kunnen voldoen. Grootste knelpunt voor het HBA is de eis dat het eigen vermogen van een aanvrager minimaal 80 procent van het aangevraagde subsidiebedrag moet zijn. Het is daarom nog onzeker of een aanvraag ook kan worden toegekend.

Kabinetsreactie op SER-advies Ambachtseconomie

Begin 2014 ontvangt u van het kabinet de reactie op het SER-advies over de ambachtseconomie. In deze reactie geeft het kabinet aan welke maatregelen worden genomen om de ambachtseconomie te versterken. Daarbij wordt ook ingegaan op de manier waarop zzp’ers stageplaatsen en leerwerkplekken aan kunnen bieden.

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp