Kamerstuk 33750-VII-48

Uitvoering Begroting 2013 (realisatie verplichtingen)

Dossier: Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII) voor het jaar 2014

Gepubliceerd: 27 februari 2014
Indiener(s): Ronald Plasterk (minister binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (PvdA), Stef Blok (minister zonder portefeuille binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties) (VVD)
Onderwerpen: begroting financiƫn
Bron: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-33750-VII-48.html
ID: 33750-VII-48

Nr. 48 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VOOR WONEN EN RIJKSDIENST

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 27 februari 2014

In aanvulling op onze brief van 18 december 2013 (Kamerstuk 33 805 VII, nr. 4) en vooruitlopend op de Slotwet 2013 informeer ik u over enkele zaken in de realisatie van de begroting 2013. Het betreft aangegane verplichtingen op artikelniveau in de begrotingen Koninkrijksrelaties (IV) en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (VII), inclusief Wonen en Rijksdienst (XVIII).

Verplichtingen Rechtshandhaving 2014 (Begroting Koninkrijksrelaties – Artikel 1 Rechtshandhaving)

In totaal zijn in 2013 voor artikel 1 Rechtshandhaving 11,7 miljoen euro meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij Najaarsnota 2013.

Dit is het gevolg van de vastlegging van verplichtingen voor de uitvoering van de jaarplannen voor 2014 van o.a. de Kustwacht, het Recherche Samenwerkingsteam (RST) en de Rechtelijke Macht (OM). Bij de Kustwacht is sprake van verhoogde inzet van luchtverkenning.

Daarnaast is een meerjarige verplichting van 2,3 miljoen euro aangegaan voor het project Duradero. Dit project betreft een uitbreiding van de handhavingcapaciteit op Curaçao ten behoeve van de aanpak van financieel-economische criminaliteit. Gedurende 3 jaar worden verdachte geldtransacties geanalyseerd en onderzocht, financiële rechtshulpverzoeken van het land Curaçao in behandeling genomen en wordt waar mogelijk overgegaan tot effectieve ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen dat met strafbare feiten is verkregen.

Verplichtingen 2014 Wet subsidiëring Politieke Partijen (Begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties – Artikel 1 Openbaar Bestuur en Democratie)

In totaal zijn per saldo in 2013 voor artikel 1 Openbaar Bestuur en Democratie 12,3 miljoen euro meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij Najaarsnota 2013. Dit is het gevolg van de vastlegging van verplichtingen voor de uitvoering in 2014 van de Wet subsidiëring Politieke Partijen.

Verplichtingen Nationaal Energiebespaarfonds en uitvoering Energieakkoord (Begroting Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Wonen en Rijksdienst – Artikel 2 Woonomgeving en Bouw)

In totaal zijn per saldo in 2013 voor artikel 2 Woonomgeving en Bouw 28,3 miljoen euro meer verplichtingen aangegaan dan geraamd bij Najaarsnota 2013.

Dit is het gevolg van de vastlegging van meerjarige verplichtingen voor het Nationaal Energiebespaarfonds (NEF)1. Op 16 december is hiertoe een bedrag van 75 miljoen toegezegd aan de Stichting Energiebespaarfonds ten behoeve van de leningen aan eigenaar-bewoners. Voor 2013 was hiervoor 50 miljoen euro geraamd.

Daarnaast zijn er in 2013 meer verplichtingen vastgelegd (per saldo afgerond 7 miljoen) voor de taken die uit hoofde van het Energieakkoord (SER) in 2014 door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO, voormalig Agentschap NL) worden uitgevoerd.

De hiervoor genoemde onderwerpen hebben zich voorgedaan na de besluitvorming over de Najaarsnota 2013 en maken geen onderdeel uit van de ramingen zoals opgenomen in de Tweede Suppletoire begrotingen 2013. De begrotingswijzigingen die met de genoemde onderwerpen samenhangen zullen als onderdeel van de realisatie van de begroting 2013, in de Slotwet 2013 worden verwerkt.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok